Fotók a múltból

droszler | 2013. június 10 18:57:21 | kultúra |
Alsóõri családok története képekben

Alsóõrrõl újabb könyv látott napvilágot tavaly karácsonyra. A kötetrõl az UMIZ – azaz az Alsóõri Magyar Média- és Információs Központ – elnöke így nyilatkozott: „Ezt a könyvet a falu írta, a családok adták össze a képeket, amelyek arról tanúskodnak, hogy az elõttünk élt generációk hogyan éltek itt.”

A Vasi Múzeumbarát Egylet rendezvényén dr. Horváth Sándor néprajzkutató arról a településrõl faggatja az alsóõri vendégeket, Szabó Ernõt, Posch Ferencet és az UMIZ intézményvezetõjét, Kelemen Lászlót, amelyiket évszázadokig a nyugati magyar határ õrzését végzõ, nemesi rangot szerzett népesség lakta. A 180 oldalas könyv legrégibb fotója – a 2800-ból kiválasztott 300 között – egy 1897-es iskolai csoportkép.

A kötet az 1988-ban megjelent „Alsóõr történetébõl”, valamint a 2002-ben – a „Száz magyar falu könyvesháza” sorozatban kiadott – Alsóõr monográfia után a határon túli magyarok lakta településrõl szóló harmadik kiadvány. Benne a falu ünnepei és mindennapjai, élõk és már elhunyt alsóõriek arcai tûnnek fel. A képeken keresztül megismerhetjük a többségében magyarok lakta Alsóõr, mai hivatalos nevén Unterwart 20. századi történetét. Tanulságos lesz majd összevetni a határon inneni településeink párhuzamos, vagy eltérõ jelenségeivel.


Hely, idõpont: Savaria Múzeum elõadóterem, 2013. június 12. szerda, 17 óra.
Vasi Múzeumbarát Egylet


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.