Jó hírek Horvátországba utazóknak

droszler | 2013. június 18 13:01:33 | közérdekü |
Horvátország 2013. július 1-én csatlakozik az Európai Unióhoz, ezért a határon átlépõ utasokra lényegesen kedvezõbb szabályok vonatkoznak. A csatlakozást követõen megszûnik a vámhatár Magyarország és Horvátország között, ezért az utazók értékhatárra való tekintet nélkül hozhatnak magukkal Horvátországban vásárolt termékeket, anélkül, hogy vámot vagy általános forgalmi adót kellene a horvát termékek után fizetniük.

A megvásárolt termékek eredetét ugyanakkor továbbra is ellenõrizhetik magyar oldalon, így a vásárlás során célszerû számlát vagy nyugtát beszerezni. A vámhatár megszûnése miatt a határon történõ vámellenõrzés megszûnik, viszont a schengeni szerzõdésbõl fakadó ellenõrzési feladatok továbbra is megmaradnak. Így az úti okmányok (útlevél, személyi igazolvány) ellenõrzését változatlanul a rendõrhatóság végzi a határon.

A Horvátországba történõ utazás során nem kell az utasnak vámeljárást kezdeményeznie vagy közterhet fizetnie, így szabadon kiszállíthatóvá válik a nyaraláshoz például egy motorcsónak.

A behozni kívánt termékek tekintetében az értékbeli korlátozáson túl - a jövedéki termékek kivételével - a mennyiségi korlátozás is megszûnik.

Az élelmiszerek tekintetében Magyarországra a csomagolt és szavatossági idõvel ellátott élelmiszerek a csatlakozást követõen korlátozás nélkül, az egyéb élelmiszerek (pl. tojás, nyers hús stb.) az eredetet igazoló pénzügyi bizonylat (pl. számla) birtokában hozhatóak be uniós tagállamból.

Jövedéki termék (pl. pálinka) behozatala során az eredetet és a jövedéki termék adózott voltát egyaránt igazolni kell. Adójegy nélküli cigaretta vagy zárjegy nélküli alkohol (22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú ital) továbbra sem hozhatóak be Magyarországra.

Horvátország csatlakozását követõen megszûnik a külföldi (horvát) utas által Magyarországon vásárolt termékek, illetõleg a magyar utas által Horvátországban vásárolt termékek esetében az általános forgalmi adóra vonatkozó visszatérítés lehetõsége. A külföldi utast megilletõ adómentesség szabályait az áfa törvény tartalmazza. Eszerint bizonyos feltételek teljesítése esetén mentes az adó alól belföldrõl fuvarozott termék értékesítése a Közösség területén kívülre, ha a terméket a külföldi utas úti, vagy személyi poggyászában magával viszi. Tekintettel arra, hogy a mentesség igénybevételéhez kapcsolódik vámeljárás, melynek során a termék Közösség területérõl történõ kilépését igazolni kell, ezért a Horvátországba történõ kiléptetés igazolására kizárólag 2013. július 1-jét megelõzõen kerülhet sor.

Forrás: Kosár Magazin


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.