Mit álmodna a Várkastély együttesbe?

droszler | 2003. augusztus 16 22:15:19 | körmendi hírek |
Körkérdésünkkel több embert is megkerestünk. Ötleteiket, elképzeléseiket mindannyian úgy mondták el, hogy a kastély és a hozzá tartozó épületek, park anyagi korlátozások nélküli hasznosításáról szőhették álmaikat, szabadon eresztve az alkotó fantáziát.

Rápli Pál városi főépítész szerint fontos abból kiindulni, hogy a kastély két tengelyre szimmetrikus épület. A kelet-nyugati, a Szabadság téri Immaculata (Mária) szobor által meghatározott szellemi tengelyen továbbra is a kulturális élet megjelenését képzeli el. Ma itt ezen a vonalon a színház, a múzeum és gyár helyezkedik el.

Az egykori lovardával megegyező külsejű és tömegű kétemeletes színházzal szemközti épületbe vissza lehetne költöztetni a Batthyányak országos hírű levéltárát és mellette a helytörténeti múzeum, könyvtár, esetleg művelődési ház is helyet kaphatna, mint a kulturális és szellemi élet letéteményesei.
Az észak-déli tengelyre helyezné a közéleti élet színtereit, így a főépületben konferencia központ, elegáns szálloda, étterem, wellness és fitness szalon működhetne. A főépítész szívügyeként kezeli a házasságkötő terem kérdését, amit az erre méltó díszteremben továbbra is biztosítandónak tart.
A kastélyhoz tartozó várkertben pedig a városi uszodát is el tudná képzelni, részint a Rábával való kapcsolata, részint pedig amiatt, hogy a cipőgyár már így is sebet ejtett a parkon, amit a terület közösségi célú hasznosítása rehabilitálhatna. Természetesen az uszoda a kastélyhoz igazodó építészeti megoldást kapna, "műemléket" kellene tervezni.
Nem elfelejtve azt, amit Rápli Pál főépítész végezetül mottóként említ - s az ő szájából némiképp groteszk fintornak tűnik - miszerint az építészet nem más, mint környezetszennyezés. Amennyiben - teszi hozzá - pusztán a dekonstrukcióig jut el, feléli a természet erőit, de nem teremt magasabb értéket.

Meláth Szilvia belsőépítész, építész-tervezőművész munkáját dicséri a szombathelyi Pannónia ház, jelenleg a Claudia cukrászda és a vele szomszédos épület belsőépítészeti munkáit végzi. A kastély hasznosítását átgondolva mindenképpen kulturális centrumot képzelne el, annál is inkább, mert a színház a szíve csücske. A diplomamunkájában is bábszínház tervet csinált Szombathelynek.
- Itt Körmenden egy nagyszerű épület adott erre a célra, miközben Szombathely csak áhítozik utána. A színházra építve állandó társulatot és nem csak gyerekeknek szóló bábszínházat képzelek el ide. A kastélypark lehetőségeit kihasználva nyáron szabadtéri színpad működhetne itt Kőszeg mintájára, de jóval tágasabb területen. A dunaújvárosi Duna-parton megmozdítható, például kongatható szobrokat láttam, és arra gondoltam, hogy a parkban ilyenek is elférnének és vonzanák a vendégeket is.
A színház megfelelő kihasználása miatt hasznos és gazdaságos lehetne egy termálvíz szolgáltatásokra alapozott szép kis szálloda, elsősorban a középosztály igényeinek kiszolgálására. A kiállítóterem továbbra is töltse be funkcióját, a másik földszintes melléképület állandó Batthyány tárlattal fogadhatná az ideérkező zarándokokat. A színházterem aulájában a büfé és biliárdszalon helyére századelős, "újságolvasós", klasszikus kávéházat képzelek el. A Várkertben pedig gyerekparadicsomként, a szombathelyi Kalandvárhoz hasonló igényes és okos játszótérnek örülne velem együtt sok kisgyermekes anyuka. A gyermekkönyvtár kiegészülhetne interaktív játszóhellyel, a budapesti Csodák palotájának mintájára.
Ezeket az ötleteket osztotta meg velünk Meláth Szilvia, miközben az elvarázsolt kastélytól a Csodák palotájáig szárnyalt képzeletünk.

T M
Körmendi Híradó

A hozzászólásnál mondja el Ön is elképzeléseit (szerk.)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.