Ünnepi programsorozat Szentgotthárdon

droszler | 2013. augusztus 14 12:14:23 | kultúra |
Ünnepségsorozat keretében emlékeznek meg a várossá alapítás 830., valamint a várossá válás 30. évfordulójáról péntektõl Szentgotthárdon.

Idén lesz 120 éves a település gimnáziuma, amelyet a szentgotthárdi polgárok Széll Kálmán miniszter támogatásával építettek fel, és 110 éves jubileumát ünnepli az elsõ segélyzõ alapítvány is, amelyet a jó tanuló, de szegény sorsú gyermekekért hoztak létre. Éppen száz esztendõvel ezelõtt adták át a város mai napig moziként üzemelõ épületét is.
Huszár Gábor (független) polgármester az MTI-nek elmondta: az évfordulókra büszkék lehetnek a szentgotthárdi polgárok, a történelmi emlékeket írásos dokumentumok bizonyítják, amelyekben az olvasható, hogy a várost 1183-ban III. Béla király alapította. Francia cisztercita szerzeteseket telepített Szentgotthárdra, monostort építtetett, amelyet Szent Gotthárd hildesheimi püspökrõl neveztek el. A monostor mellett majorság is létesült, ahol 1350-ig virágzott a feudális rendszerû gazdálkodás.
Augusztus 20-án Szentgotthárd arcai címmel fotókiállítás nyílik a színház aulájában, a város fõterén pedig kulturális mûsorokat mutatnak be. A város vezetõi pályázatot hirdettek Szentgotthárd tortája elkészítésére is.

A programsorozat plakátja
MTI


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.