'Messa a fuoco nella mitteleuropa'

droszler | 2013. szeptember 01 21:37:43 | Körmendi Híradó |
Nemzetközi fotókiállítás a kastélyban
4 éve tart a Körmendi Kulturális Központ és az olaszországi La Roggia Galéria és Egyesület (elnöke Giovanna Lisa) együttmûködése,
Kattintson a képere !
amelynek keretében azóta több sikeres kiállítás valósult meg Pordenone-ban és Körmenden.


Az elsô válogatásban öt olasz fotós mutatkozott be a körmendi kulturális intézmény Batthyány-kastélyban mûködô kiállítótermében.
A következô évben tíz festô- és szobrászmûvész hozta el személyesen alkotásait. Idén nyáron pedig Carlo Marzuttini szobrászmûvész meghökkentô szobrait fogadhattuk Körmenden. Az egykori sikeres olasz fotókiállítás nagy ívû tervet generált: hat ország (Ausztria, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Szlovénia) egy-egy fotósának közös vándorkiállítását „Fókuszban a közép-európai kortárs fotómûvészet” címmel.
Enzo di Grazia mûvészetkritikus, a kiállítások megálmodója szakmai kapcsolatait aktiválva, ma már sikerként könyvelheti el a megvalósult tervet. Magyar részrôl Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ igazgató-helyettese, az intézmény kiállításainak szervezôje, rendezôje ajánlotta Czika László fotóriportert, aki önálló kiállításon Körmenden is bemutatkozott már.
A projektben szereplô fotósok 2012. tavaszi-nyári hónapjaiban egyéni kiállítási lehetôséget kaptak Pordenone-ban, ahol
Czika László fotóit május 12–30. között láthatták az érdeklôdôk. A „Fókuszban” kollektív tárlatai idén áprilisban kezdôdtek Szlovéniában, Mariborban, ahol a „Fotoklub Maribor” fogadta a képeket és az alkotókat. Ezután Ausztriában,
Weizben, a 2005-ben épült gyönyörû, modern Kunsthaus-ban állomásozott az anyag.
Szeptember 12-tôl a magyar érdeklôdôk is részesei lehetnek az élménynek Körmenden.
A Körmendi Kulturális Központból október közepén kerül az anyag Lengyelországba, majd november végén a horvátországi Rijekában ér véget a „Fókusz” közép-európai utazása.
Kattintson a képere !

A hat országon átívelô kiállításhoz olasz és angol nyelvû katalógus készült a La Roggia Kulturális Egyesület gondozásában,
valamint a világhálón is nyomon követhetô a fotók útja. A kiállítás ideológiáját ismerteti és a kiállító fotómûvészek alkotásait méltatja Enzo di Grazia, a kiállítássorozat kurátora. A kiállítás társ kurátora a házigazda Körmendi Kulturális Központ igazgató-helyettese, Pálóczi Zsuzsanna.
A megnyitón – külön erre az alkalomra készült összeállítással – közremûködik a Városi Vegyeskar Sabáli Lászlóné karnagy vezetésével.
A magyarországi kiállítás megnyitása Körmenden szeptember 12-én, csütörtökön 18 órakor lesz a Batthyány - kastélyban, a Sala Terrena Galériában.

Nem csak a fotózás szerelmeseit várjuk!


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.