'Balassi, az Isten embere' - pályázat

droszler | 2013. szeptember 01 10:13:53 | kultúra |
Ily jó idõt érvén Isten kegyelmébül, Dicsérjük szent nevét fejenkint jó szûbül

Balassi, az Isten embere
P á l y á z a t

A több évezredes múltban gyökerezõ mai magyar mûveltség szerelmeseinek, az európai életérzés iránt fogékony fiataloknak legkedvesebb fesztiválja a Bálint napi Balassi-fesztivál. Az európai Balassi-kultusz központja – http://www.balassi.eu – pályázatot hirdet önkormányzatoknak, mûvelõdési intézményeknek, könyvtáraknak, civil közösségeknek, keresztény értékõrzõknek, az elithez tartozó vendéglátóhelyeknek a IX. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz – az európai életérzés ünnepéhez – kapcsolódó rendezvény megszervezésére. 2014-ben a fesztivál a költõ mûveibõl az istenes verseket állítja az irodalombarátok érdeklõdésének fénykörébe.

Mint az idvösség semmi nem egyéb az Isten színének látásánál – írja Ötödik az Giannetta Padovana nótájára címû versében a poéta.

Istenimádásának fölidézéséért a 2014. február 13-án, 14-én és 15-én – csütörtökön, pénteken és szombaton – sorra kerülõ zenés irodalmi esteken azokat a Balassi-verseket célszerû megjeleníteni, amelyekben Balassi a Teremtõhöz való hûségét vallja meg mondanivalójának ábrázolásához. Ebben az évben is lehet a Balassi-emlékkarddal kitüntetett költõk alkotásaiból válogatni, köztük a külföldi mûfordítók munkáiból is. „Mert csak õ egyedül minden teremtõje,/ S mindent bír, valamint magában rendelte,/ Megmarad mindenek ellen õ szerzése” – rögzítette a poéta.

A pályázat a rendezvény tervét kell, hogy tartalmazza, legföljebb 60 gépelt soros leírásban. Célszerû felsorolni a szereplõk nevét, vázolni a rendezvény irodalmi anyagát.

A pályázat különösen ajánlott az európai kereszténységet finomító, azt megújító szervezeteknek, a két évezredes hagyományt hatásosan fejlesztõ civil egyesületeknek, valamint az igényes vendégváróknak. „Világ fejedelmi, urak és fõ népek,/ Kik községgel bírtok, s néki törvént tésztek,/ Örökké dicsérvén az Urat féljétek!” – öntötte formába gondolatát a költõ.

Kiváltképp örömmel látják a kiírók a határon túli közösségek pályázatát: Érsekújvártól Temerinig, Marosvásárhelytõl Kismartonig. Ugyancsak bizakodással várja a Központ az Európa távolabbi részein lakó, és a tengerentúli magyar közösségek pályamûvét. Újraalkothatják a könyörgést: „Óh, én idvözítõ kegyelmes Istenem! Légy ez dolgaimban én kegyes vezérem, Vezess ki már éngem, Szégyentõl, Pokoltól hogy megmenekedjem!”

A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: a 2014-ben Balassi-karddal kitüntetett magyar poéta és külföldi mûfordító megnevezése a közönség elõtt. Boros rendezvényeken az elsõ koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét E-levélben kapja meg valamennyi pályázó elõzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható a pályázók ötletei, elképzelései szerint. Felhasználhatják a poéta verssorát: „Ha Isten jó urunk, õ mindennel jól tehet.”

A pályamûvet 2013. december 29-éig kell a balassi@balassi.eu címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet az európai Balassi-kultusz központja, a http://www.balassi.eu bemutatja a világhálón, emellett a szervezõk és családtagjaik meghívóleveket kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XVIII. alkalommal történõ átadására.

Figyelem! Fontos kitétel: ez a pályázat nem jár pénzmozgással. A jutalom egy különleges rendezvényen való részvétel, és az ottani kapcsolatteremtés lehetõsége. Tehát az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit maguk a pályázók viselik. Ehhez támogatást nem kapnak. A rendezvényen ez a pályázat nem kerül szóba. A pályázók a közönség soraiban foglalnak helyet. A kardátadás után találkozhatnak kiemelkedõ magyar irodalmárokkal, zenemûvészekkel, alkotó értelmiségiekkel.

Mert ez napot Isten örvendetességre serkengeti fel nékünk!

Forrás:

http://www.balassi.eu/balint-nap/


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.