A művészet nem csak gyönyörködtet – gyógyít is

droszler | 2013. szeptember 27 09:51:21 | kultúra |
A mûvészetterápia lényege, hogy a mentális problémákkal küzdõ, sokszor zárkózott betegek az alkotás valamely formájának segítségével képesek legyenek kifejezni önmagukat. Ez az önmegvalósítás bármilyen úton életre kelhet, akár egy irodalmi mûben, akár a zenében, de a festészetben is. A mûvészetterápia egyik különleges rendezvénye a PsychArt24, mely csúcsra járatása az alkotás élményének, ami egyszerre gyönyörködtet és gyógyít.

A pszichiátriai illetve mentális betegséggel küzdõk számára a mûvészet olyan terápiás módszer, mellyel szavak nélkül, alkotásokon keresztül fejezhetik ki önmagukat. A gyakorlatban is bevált mûvészetterápia segít a betegeknek megnyílni mások elõtt, elfogadni az állapotukat, sõt gyakran a gyógyulásban is komoly szerepet játszik.
„A mûvészetterápia olyan terápiás forma, amellyel a mentális illetve pszichiátriai betegek rehabilitációját végezzük. A kezelések alatt a betegek azon készségeit, képességeit igyekszünk a felszínre hozni, amirõl addig nem tudtak, vagy éppen a betegségük miatt feledkeztek meg. Ennek a terápiának az alkalmazásával az értékképzésüket, az önbecsülésüket fejlesztjük, hiszen saját magukat fejezhetik ki a mûvészet segítségével. Bármilyen kifejezésmóddal sikereket érhetünk el, legyen szó a zenérõl, az irodalomról vagy éppen a festészetrõl. A mûvészetterápia jelentõs segítséget nyújt az önkifejezésre azoknak a betegeknek is, akik verbálisan nem tudják megértetni önmagukat, alkotásokban viszont képesek kommunikálni a világgal. A kezeléssel szinte kivétel nélkül minden páciensnek tudtunk segíteni abban, hogy együtt tudjon élni a betegségével vagy teljesen kigyógyuljon abból” – mondta el dr. Simon Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi docense.
A mûvészetterápiás kezeléseken részt vett betegek már jól tudják, hogy a festés nem csak gyógyuláshoz vezet, de örömet is okoz az alkotónak. A Moravcsik Alapítvány által létrehozott PsychArt24 festõmaraton épp ezt az örömet szeretné elhozni mindenki életébe, aki hajlandó ecsetet ragadni, hogy art brut mûvészekkel együtt hozzon létre maradandó alkotást.
„A PsychArt24 kezdeményezést épp azért keltettük életre, hogy mindazon mûvészek, amatõr vagy profi alkotók, egészségesek és pszichiátriai vagy mentális problémával küzdõk együtt tapasztalják meg, milyen örömet okoz a festés. A maratoni festés 24 órájában bárki alkothat, festõmûvészekkel és outsider alkotókkal közösen hozhat létre valamilyen értéket. Az esemény teljesen nyitott, a lényege éppen az, hogy a közös munkafolyamat során senki ne érezze magát megbélyegezve, hiszen minden alkotó ugyanolyan értéket képvisel. A PsychArt24 festõmaratonon résztvevõ art brut alkotók jelenléte több szempontból fontos. Tudni kell róluk, hogy mind részt vettek korábban mûvészetterápián, és ennek segítségével küzdötték le pszichiátriai vagy mentális betegségeiket. Õk az alkotásban egyfajta stabilitást éreztek, így a festészet az életük része maradt, a festõmaraton pedig egy különleges lehetõség, hiszen 24 órán keresztül alkothatnak együtt mûértõkkel és profi mûvészekkel. Másfelõl az art brut alkotók nem csak mint mûvészek, hanem mint az esemény fõszervezõi és lebonyolítói is részt vesznek a munkában, így a korábbi segítségre szorulók most segítõvé válnak, akik nélkül nem mûködik a folyamatos munka” – tette hozzá dr. Simon Lajos hangsúlyozva, hogy a rendezvény célja a diszkrimináció teljes megszüntetése.

Kattintson a képere !
nagyításhoz klikk a képre

A PsychArt24 szeptember 27-én (Semmelweis Egyetem – Elméleti Orvostudományi Központ, Budapest IX. ker., Tûzoltó u. 37-41.) már negyedik alakalommal nyitja meg kapuit, hogy egészséges és mentális vagy pszichiátriai betegséggel küzdõ festõk közös munkáját biztosítsa anélkül, hogy a megbélyegzéstõl kellene tartaniuk. A péntek déltõl szombat délig tartó rendezvény alapvetõ célja az, hogy erõsítse mentális és pszichiátriai betegséggel élõ, art brut mûvészek önértékelését, és segítse az alkotók érvényesülését a mûvészet segítségével. Az elkészült mûveket október végétõl kiállításon tekinthetik meg az érdeklõdõk.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.