Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2013. október 02 14:57:35 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2013. szeptember 26-ai ülésérõl.

Módosult a költségvetés

Több változás történt az elmúlt idõszakban, ami a költségvetési rendelet módosítását, az elõirányzatok rendezését indokolta. A központi költségvetésbõl a segélyek kifizetése alapján történt igénylés alapján közel 5,7 mFt-tal nõtt a központi és a pénzbeni támogatások elõirányzata. A szociális feladatok ellátásának támogatása elsõ félévben még a többcélú kistérségi társulásokon keresztül történtek, melyek a régi formában megszûntek. Ennek következtében a Szociális Szolgáltató és Információs Központ tevékenységének támogatására az önkormányzathoz érkezõ összeg (47,23 mFt) továbbításra kerül a megalakult Körmendi és Kistérsége Önkormányzati Társulás részére. A bölcsõdei ellátás alacsonyabb igénybevétele miatt le kellett mondani 10 fõ után járó támogatásról, mely mintegy 5 mFt bevételcsökkenést jelent a költségvetésben. Önkormányzati szerkezetátalakítási feladatokra 10,4 mFt érkezett, mely növeli a mûködési célú központi támogatások és a gazdálkodási tartalék elõirányzatát. Az iparûzési adó a szeptemberi teljesítések, és a feldolgozott bevallások alapján várhatóan 30 mFt-tal elmarad a tervezettõl, ezért ennek elõirányzatát csökkenteni kell ezzel az összeggel, míg a mûködõképességet megõrzõ támogatást hasonló mértékben növelni szükséges. A beruházási kiadásokat 350 eFt-tal kell növelni az önkormányzati hivatal informatikai rendszerének felújítása miatt. Ugyancsak elõirányzat módosítások történtek az óvodai feladatellátás területén.
Ennek alapján a bevételek és kiadások fõösszegét 2.830.375 eFt-ban, az önkormányzat gazdálkodási tartalékát 16.141 eFt-ban (feladattal terhelt 12.540 eFt, szabadon felhasználható 3.601 eFt) hagyták jóvá 11 igen és 1 nem szavazattal a képviselõk.

ÖNHIKI pályázat
Az önkormányzatoknak szeptember 30-ig van lehetõségük a mûködõképességük megõrzésére kiírt BM rendelet szerinti támogatás igénybevételére. A támogatás lehet visszatérítendõ és vissza nem térítendõ is, melyhez várhatóan decemberben juthatnak hozzá a támogatott önkormányzatok. A folyósítást követõ 3 hónapon belül használható fel, s 2014. április 11-ig kell benyújtani az elszámolást. Különösen támogatja a kiírás az iparûzési adóalap elõzõ évhez képesti csökkenése miatti bevételkiesést, ami Körmend esetében fennáll. A Képviselõ-testület egyhangúlag, 12 igennel támogatta a pályázat benyújtását.


Októberi ünnepeink
A Társadalmi Ügyek Bizottsága 2013. szeptember 23-i ülésén foglalkozott az októberi városi ünnepek elõkészítésével. A Képviselõ-testület a következõ tervezetet fogadta el a bizottság javaslata alapján az október 6. az Aradi vértanúk napja, október 23. Nemzeti ünnep, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója, október 28. városi ünnep, Körmend város alapításának 769. évfordulója megünneplésével kapcsolatban:

Aradi vértanúk napja
Idõpont: 2013. október 6. vasárnap 15 óra
Helyszín: Körmend, Rákóczi u. 2. – Rázsó Imre Szakközépiskola elõtt lévõ Aradi vértanúk emlékmû
Szónok: Gombásné Nardai Ibolya Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatalának hivatalvezetõje
Mûsor: Kölcsey utcai Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola
Közremûködik: Városi Fúvószenekar, Városi Vegyeskar


1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulója – Nemzeti ünnep
Idõpont: 2013. október 23. szerda 11 óra
Helyszín: Körmend, Hõsök tere, Szabadságharcosok kopjafája
Szónok: Bebes István polgármester
Mûsor: Kölcsey Ferenc Gimnázium


Körmend Város Napja – A városi kiváltságlevél 769. évfordulója
Idõpont: 2013. október 26-27. szombat-vasárnap
Helyszín: Szabadság tér, Batthyány kastély: Színház, Városi Kiállítóterem, Rk. templom

október 26. szombat (15 – 19 óráig a Szabadság téren, 19 – 21 óráig a Színházban)
Szabadság tér
15 órától Borutca – „Gasztro-õsz”
Benne: Körmend Város Bora (+ új borok kóstolása)
Körmend Város Tortája (+ egyéb almás sütemények)
„Gesztenye Guszti”
„Õszi éjjel izzik a galagonya ruhája” – Batthyányné Coreth Mária Óvoda mûsora
15.00 h A 45 éves Béri Balogh Ádám Táncegyüttes ünnepi kiállításának megnyitója a Sala Terrena Galériában
15.30 h Isis Bigband koncert a szabadtéri színpadon
16.00 h „Vár a kastély „ –rajz- és fotópályázat kiállításának megnyitása a Színház aulában

16.30 h h Kékesi Gábor szobrászmûvész kiállításának megnyitója a Városi Kiállítóteremben
17.00 h Béri Balogh Ádám Táncegyüttes jubileumi mûsora a Színházban.
17.00 h Kiss Árpád musical énekes és az Enjoy TSE mûsora a szabadtéri színpadon
19.00 h Maggie és Géza jazz koncertje a szabadtéri színpadon

15 és 17.30 h között „Diódobáló” - folyamatos õszi játszóház (õszi termések, levelek kreatív felhasználása a Szabadság téren


október 27. vasárnap (15 – 20 óráig a Szabadság téren)

Szabadság tér
15 órától Borutca – „Gasztro-õsz” a Szabadság téren
Benne: Körmend Város Bora (+ más új- és óborok kóstolása)
Körmend Város Tortája (+ egyéb almás, gesztenyés, diós, mákos, sütemények)
„Gesztenye Guszti”

15 h Batthyány Fülöp szobrának leleplezése*
Beszédet mond: Kondicsné dr. Kovács Éva történész
Közremûködik: KASZT
16 h Ünnepi Batthyány szentmise, Rk. templom
16 h Dávid Roland musical énekes mûsora a szabadtéri színpadon
17.30 h Ünnepi beszéd IV. Béla király városi kiváltságlevelének 769. évfordulóján; elismerések átadása: Bebes István polgármester
Közremûködik: Ifjúsági fúvószenekar, karnagy: Morvay András
18 h Ripoff Raskolnyikov koncert

*November 2. a Magyar Tudományos Akadémia alapításának napja a Magyar Tudomány Napja. Ez a dátum van közel Körmend város ünnepnapjához. Batthyány Fülöp jelentõs összeggel járult hozzá az Akadémia létrejöttéhez.



Röviden

• Jóváhagyták a képviselõk az Önkormányzat közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási koncepcióját, s egyben felhatalmazást adtak a jegyzõ számára, hogy ellenõrizze az önkormányzati tulajdonú, elsõdlegesen termõföld és beépítetlen területként megjelölt ingatlanokat, és az esetlegesen jogcím nélküli használatot megszüntesse.

• Elutasította a Képviselõ-testület annak a két ingatlannak önkormányzati tulajdonba vételét, melyet a Belügyminisztérium felkínált a város számára (Rábán alul 1736 m2 mocsár, ill. Mátyás király u. 159 m2 kivett gázállomás megjelölésû ingatlanok). Az ingatlanok átvétele esetén hasznosításukról, értékmegóvásukról is gondoskodni kellett volna, melyet nem lehetett vállalni. Azokra az állami tulajdonokra, melynek használatát, hasznosítását a város biztosítja, s hosszú távon is vállalható kötelezettségeket vállalhatna, (kastély épületrészek, földterületek, ingatlanok) azokra nem érkezett felajánlás.

• Egyhangúlag döntöttek a képviselõk az Alsóberki temetõ bõvítése érdekében történõ területvásárlásról, melynek kialakításával járó költségeket a 2014. évi költségvetés kialakítása során tervezésre kerül.

• Ismételten csatlakozik a város a Bursa Hungarica Felsõoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. A Pályázatok október 14-én kerülnek kiírásra, és november 15-ig lehet benyújtani.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.