A gyerek magatartási zavara összefügg a rendszertelen alvással

droszler | 2013. október 17 18:57:09 | tudomány |
Mind szüleik, mind tanítóik hiperaktívabbnak ítélték azokat a hétéveseket, akik rendszertelen idõpontokban mentek aludni, mint a rendszeresen ugyanabban az idõben elalvó társaikat. Úgy vélték, elõbbieknek több a társas, érzelmi és viselkedési problémája is - tudósított a Live Science címû tudományos-ismeretterjesztõ portál a Pediatrics címû szaklapban megjelent tanulmányról.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a gyerekek viselkedése annál rosszabb lett, minél hosszabb idõn át nem volt állandó lefekvési idejük. Ellenben észrevehetõen javult a magatartásuk, amint rendszerességre tértek át.
A tanulmány során több mint tízezer, 2001 és 2002 között született gyermek adatait vizsgálták meg. Amikor elérték a három-, öt- és hétéves kort, szüleik kérdõívet töltöttek ki, melyen megválaszolták, mikor mentek aludni gyermekeik az iskolaév idején, hétköznapokon.

A rendszertelen alvásidõnek volt a legnagyobb hatása a gyermekek viselkedésére, ám a késõn fekvõk is hajlamosak voltak rosszabbul viselkedni. Az alváshiány az iskolai teljesítményt, a hangulatváltozásokat, az evési szokásokat éppúgy befolyásolta, mint a magatartást.

(Informed.hu)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.