Daganatellenes magyar kutatási eredmények

droszler | 2013. november 21 15:25:59 | tudomány |
Jelentõsen meghosszabbítható az emlõdaganatos betegek várható túlélése – magyar kutatók is keresik az új stratégiákat a terápiás eredmények javítása érdekében

2013. november 21., Budapest – A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztõ Kft. daganatellenes kutatásainak legújabb eredményeit közölte a Journal of Cancer Research & Therapy címû rangos nemzetközi folyóirat októberi száma. A cég tudományos publikációja a deutériummegvonás alkalmazásával elérhetõ eredményeket mutatja be az emlõdaganat kezelésében és a betegség kiújulásának megelõzésében, miszerint jelentõsen meghosszabbítható az emlõdaganatos betegek várható túlélési ideje, illetve felére csökkenhet a betegség kiújulásának kockázata. Ma Magyarországon élete során minden tizedik nõ érintett lehet a betegségben. A hazai és nemzetközi szakma egyre szélesebb körben ismeri el és igazolja vissza a deutérium jelentõs szerepét az élettani folyamatok szabályozásában, a deutériummegvonás elvén mûködõ kezelések áttörést hozhatnak a közeljövõ daganatterápiájában.

Bár a daganatellenes terápiák folyamatosan fejlõdnek, fontos, hogy a tudomány új kezelési stratégiákat keressen, javítsa a várható túlélést, az életminõséget, és csökkentse a visszaesés kockázatát a már tumormentessé vált betegeknél. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztõ Kft.-nek a Journal of Cancer Research & Therapy címû nemzetközi folyóiratban megjelent tanulmánya ezen a téren nyit meg új, tudományosan megalapozott lehetõséget.
A HYD Kft. kutatásainak eredményei szerint többfajta daganatos megbetegedés túlélési idõtartamát is jelentõsen megnövelheti a csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz (DDW) alkalmazása, ezek közül kiemelkedik az emlõdaganat, amely különösen érzékenynek bizonyult a deutérium-megvonásra. Ezt az eredményt a törzskönyvezett Vetera-DDW-25 daganatellenes állatgyógyászati készítmény alkalmazásának 14 éves tapasztalata is igazolta, mely kiemelkedõen hatékony volt a kutyák közt gyakori emlõdaganat esetében. Mûtétet megelõzõen alkalmazva javította a daganatok mûthetõségét, inoperábilis daganatok esetében csökkentette a tumorok méretét, mûtét utáni alkalmazás során csökkentette a kiújulás gyakoriságát. A most megjelent publikáció a humán eredmények vonatkozásában erõsítette meg az eljárás kiemelkedõ hatékonyságát. Hazánkban az emlõdaganat a nõk körében a második leggyakrabban elõforduló daganatos betegség, életkort tekintve leggyakrabban az 50-65 év közöttiek érintettek leginkább.

Tudományos eredmények:
A HYD Kft. a kutatás során 232 beteg sorsának alakulását követte nyomon 1993 és 2011 között. A vizsgálatban értékelt betegek közül a DDW-fogyasztás megkezdésekor 158-nál korai stádiumú emlõdaganatot diagnosztizáltak, míg 74-en elõrehaladott stádiumú, távoli áttételes betegségben szenvedtek. A korai stádiumú betegeknél a medián túlélés – az az idõtartam, amikor a betegek fele még életben van – 18,1 évnek adódott, míg az elõrehaladott stádiumú, távoli áttételes emlõtumoros betegek esetében 4,3 évnek, szemben a várható 1–2,6 évvel, így ebben a csoportban 2-3-szor hosszabb volt a várható túlélés. Abban a 48 fõs alcsoportban, amelyben a betegek a konvencionális kezelések után, daganatmentes állapotban kezdték fogyasztani a DDW-t, kiemelkedõen jó eredményt értek el a kutatás során: a medián túlélés számítása nem volt lehetséges, mivel a követési idõn belül ebben a betegcsoportban mindössze egyetlen halálozás történt.
Azoknál a betegeknél, akik legalább évente egyszer megismételték a DDW-kúrát, a medián túlélés 24,4 évnek adódott, alátámasztva, hogy az ismételt deutériumszint-csökkentés a kiújulás, áttétképzõdés megelõzésében is jelentõs szerepet játszhat.
Hasonlóan jó eredmények születtek más tumortípusok esetében is, így például a tüdõ- és prosztatadaganatok kezelésében is jelentõs hatása volt a csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztásának. A HYD Kft. további humán klinikai vizsgálat elindítását tervezi magyar és külföldi kórházak, klinikák bevonásával.

„Véleményem szerint, ha a 35 év feletti egészséges emberek évente egy alkalommal, 2-3 hónapon keresztül élnének a deutériummegvonás lehetõségével,  azzal jelentõsen lehetne mérsékelni a daganatos megbetegedések kockázatát, elõfordulási gyakoriságát”– mondta dr. Somlyai Gábor, a HYD Kft. ügyvezetõ igazgatója, az 1990-ben megkezdett kutatások elindítója és vezetõje.

A HYD Kft., illetve dr. Somlyai Gábor egyedülálló kutatásai, melyek a világon elsõként vizsgálták a természetben jelen lévõ deutérium biológiai, élettani jelentõségét, bizonyítékként szolgálnak arra, amit a hazai és nemzetközi szakma egyre szélesebb körben elismer és visszaigazol: a deutérium jelentõs szerepet tölt be a sejtosztódás, a sejtanyagcsere szabályozásában, a deutériummegvonás elvére épülõ kezelés áttörést hozhat a daganatterápiában, az eljárás integrálásával többszörözhetõ a napjainkban alkalmazott konvencionális kezelések hatékonysága.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.