Megváltoztak az útviszonyok, figyeljünk!

droszler | 2013. november 29 09:36:20 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Közlekedésbiztonsági tanácsok gyalogosoknak.A Vas Megyei Rendõr-fõkapitányság illetékességi területén az elmúlt napokban két esetben következett be halálos és több esetben súlyos kimenetelû közúti közlekedési baleset az esti és a korlátozott látási idõszakokban. A halálos kimenetelû baleseteknél az úton áthaladó gyalogosokat gázolták el.
Felhívjuk a közúti forgalomban résztvevõk figyelmét, hogy az õszi és a téli idõszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, késõbb világosodik! Kérjük a gépjármûvezetõket, hogy mindig az idõjárási, látási és útviszonyoknak megfelelõen közlekedjenek! Próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, minden esetben legyenek figyelemmel az esetleges ködös, esõs, havas idõjárásra! Ezen körülmények között a gyalogosok és kerékpárosok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. A közlekedés résztvevõi között õk a legvédtelenebbek, hiszen nemcsak nehezebben közlekednek, de a láthatóságuk is nagymértékben csökken.
A gyalogosoknak szem elõtt kell tartaniuk, hogy nem léphetnek le olyan biztonsággal az úttestre, mint nyáron, hiszen a gépjármûvek nehezebben, nagyobb fékúttal tudnak csak megállni, ezért nekik is nagyobb körültekintéssel kell közlekedni! Soha nem szabad elfelejteni: elsõbbségünk csak akkor van, ha azt meg is adják! Ha az adott közlekedési helyzet megkívánja, mondjanak inkább le az elsõbbségrõl, hiszen az ütközéseknél õk azok, akik komolyan megsérülhetnek. A gyalogosok igyekezzenek felmérni a közeledõ jármûvek mozgását! Nem szabad elfelejteni, hogy a sötét ruházatban közlekedõket sokkal nehezebben veszik észre a gépjármûvezetõk. A gyalogosoknak ajánljuk, hogy lakott területen belül is viseljenek ruházatukon, táskájukon a láthatóságot elõsegítõ eszközöket.
Kérjük, hogy a balesetek elkerülése érdekében, fogadják meg tanácsainkat!

Vas Megyei Rendõr-fõkapitányság


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.