Korszerű műszaki követelmények kerékpárra, motorra és autóra

droszler | 2013. december 03 09:38:04 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Több ponton változnak a közúti jármûvek forgalomban tartásának mûszaki feltételeit rögzítõ jogszabályok. A legkésõbb 2014. január elsején hatályba lépõ, közlekedésbiztonsági célú rendeletmódosítások egyszerûsítik a jogalkalmazást az üzembentartók számára. Az európai gyakorlathoz igazodnak a kerékpárok kötelezõ felszerelését és gépkocsis szállításukat szabályozó elõírások. Egyértelmû rendeleti definíció mutat irányt a megfelelõ minõségû téli gumiabroncsok kiválasztásában.

A szakminisztérium korszerûsítette a közúti közlekedésben résztvevõ kerékpárok üzemeltetésének mûszaki feltételeit. A megfelelõ észlelhetõséget biztosító világító és fényjelzõ berendezésekre vonatkozó követelmények átalakításával olcsóbbá válik a kötelezõ tartozékok beszerzése (pl. led-lámpás világító testek alacsony energia-felhasználással). Az egyszerûsítés irányába hat, hogy a szabályozás a széles körben terjedõ gyakorlatnak megfelelõen megengedi a világító berendezések elhelyezését a kerékpáros ruházatán. Az új elõírások tételesen rögzítik a kerékpáros gyermekülés felszerelésének feltételeit is.

A rendelkezések lehetõvé teszik a nappali menetjelzõ lámpa használatát a motorkerékpároknál. E jármûvek egyre nagyobb számban vesznek részt a kedvtelési és munkacélú forgalomban is. Biztonságos közlekedésükhöz elengedhetetlen a ”látni és látszani” elv maradéktalan érvényesítése, a nappal is jól érzékelhetõ, korszerû világító berendezések alkalmazása.

A módosítás pontosítja a rakomány-szállításra vonatkozó elõírásokat is. Egyértelmûen kimondja, hogy a gépkocsi hátsó világító és fényjelzõ berendezéseit kitûzhetõ világító és fényjelzõ berendezéssel meg kell ismételni akkor, ha a jármûvön hátra túlnyúlóan szállított rakomány (pl. vonóhorgon rögzített kerékpár) a gyári lámpák észlelését akadályozza.

Jelenleg sem a hazai, sem a nemzetközi szabályozás nem rögzít téli gumiabroncs használati kötelezettséget. Magyarországon is általános közlekedésbiztonsági követelmény azonban, hogy az autóvezetõk kizárólag az út- és idõjárási viszonyokra felkészített gépjármûvel induljanak útnak. A szabályozás a gumiabroncs jelzések (pl. „M+S” vagy „Winter Use” felirat, „Hópihe” ábra) tételes bemutatásával segíti az üzemben tartókat a megfelelõ minõségû gumiabroncsok beszerzésében. Az új meghatározás szerint a bordázatnak 4 milliméternél mélyebbnek kell lennie a biztonság további növelése, a téli gumi kedvezõ tulajdonságainak érvényesülése érdekében.

Az 5/1990. és 6/1990. KÖHÉM rendeletek módosításai a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg.


Nemzeti Fejlesztési Minisztérium


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.