Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2013. december 11 15:31:03 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2013. december 5-ei ülésérõl.

Központosított beszerzések, olcsóbb mûködés.

A Képviselõ-testület felhatalmazása révén az év elején az Önkormányzat megállapodást kötött a Sourcing Kft-vel földgáz és villamos energia beszerzésre. A gázbeszerzéses tender már lezajlott, több mint 11 m Ft megtakarítást sikerült elérni az eljárás során.
A villamos energia beszerzés is befejezõdött. A beszerzés egy évre szólóan került kiírásra 2 témakörben: intézményi villamos energia beszerzés és közvilágításhoz kapcsolódó villamos energia beszerzés. Valamennyi fogyasztási hely bevonásra került a tenderbe.
Az intézményi villamos energia beszerzés tekintetében 23,85 Ft/kWh bázisárhoz képest 17,44 Ft/kWh árat sikerült elérni az elektronikus árlejtés során, így a 6,41 Ft/kWh megtakarítással, a jelenlegi éves fogyasztási adatok (650.220 kWh) alapján, összesen 4,2 m Ft megtakarítást sikerült elérni. Közvilágítást illetõen a bázisérték 19,02 Ft/kWh melyhez képest az árlejtés során 13,60 Ft/kWh ajánlatot adott a legjobb ajánlattevõ. A különbözetet kitevõ 5,42 Ft/kWh-al számolva, az éves fogyasztási mennyiség alapján (334.029 kWh) a várható megtakarítás 1,8 m Ft. Mindkét beszerzési részt illetõen az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. tette a legjobb ajánlatot, így 2014-ben nem az E.ON szolgáltatja a városban az energiát. A tenderben 16 Önkormányzat vett részt, az összes megtakarítás 118 millió Ft. Mindez azt bizonyítja, hogy van értelme a piacon versenyeztetni a gáz és villamosenergia szolgáltatást.

Módosult a költségvetés

Ötödik alkalommal változott a költségvetési rendelet, melynek indokai között a központi költségvetésbõl, fejezeti kezelésû alapoktól, uniós forrásból kapott pénzeszközök szerepelnek. Itt említhetõ többek között a bérkompenzációhoz, pénzbeni ellátásokhoz, óvónõk béremeléséhez, szociális foglalkoztatás és támogató szolgálat mûködéséhez, vagy épp a szúnyoggyérítéshez érkezett támogatás. Ugyancsak ebbe a körbe tartozik a pályakezdõk alkalmazásához, vagy a közfoglalkoztatáshoz kapott források, valamint a könyvtár minõségfejlesztési programjához, a Várkert megújításának II. üteméhez, vagy az ivóvíz minõségjavító projekthez átutalt összegek. A módosítások másik nagyobb csoportját a saját hatáskörben történõ elõirányzat rendezések jelentették.
A bevételek és kiadások fõösszegét 2.888.979 eFt-ban, az önkormányzat gazdálkodási tartalékát 3.719 eFt-ban, a felhalmozási céltartalékot 2.045 eFt összegben hagyták jóvá 9 igen, 1 nem és 1 tartózkodó szavazattal a képviselõk.

Helyi személyszállítás

A városi buszközlekedés feladatát szerzõdés alapján Vasi Volán ZRt látja el, mely tartalmazza azt is, hogy a szolgáltató jogosult a díjemelés kezdeményezésére. A cég elõterjesztette a következõ évi tarifajavaslatát, valamint a 2013. évi várható bevételekrõl is beszámolt. Utóbbiból világosan látható, hogy a bevételek elsõsorban a vonaljegyekbõl, és a kedvezményes bérletekbõl származnak. A szolgáltató igyekszik költséghatékonyan mûködtetni a szolgáltatást, amit alátámaszt, hogy a 410 Ft/km rögzített árhoz képest (indokolt ráfordításokat és ágazati szokásos nyereséget tartalmazza), 330-340 Ft/km áron biztosítja a szolgáltatást. Az Önkormányzatnak továbbra is fennáll a veszteségkiegyenlítõ kötelezettsége, mely nagyságrendileg 5 mFt 2013-ban.
A Képviselõ-testület január 1-tõl 3 %-os díjemelést határozott meg, így vonaljegy ára 210 Ft, az összvonalas havi bérlet 6.060 Ft, az összvonalas félhavi bérlet 4.050 Ft, míg a tanulók és nyugdíjasok bérlete pedig 1.990 Ft lesz.

Röviden

• A közterületek használatának díjai 3 %-kal emelkednek 2014. január 1-tõl, ugyancsak hasonló emelkedés lesz a vásárokon és piacokon alkalmazott helypénz és helyjegy összegénél a következõ év elsõ napjától.

• A képviselõk egyhangúlag fogadták el a Társadalmi Ügyek Bizottságára, és a polgármesterre átruházott hatáskörökrõl szóló beszámolót.

• Megváltozik január 1-tõl az önkormányzati segélyezés rendje, az átmeneti segély, a temetési segély és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás helyett önkormányzati segély lesz hatályban. Ezzel kapcsolatban a képviselõk 11 igen, tartózkodó és nem szavazat nélkül fogadták el a szociális igazgatásról és egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló rendelet módosítását. Ugyancsak hasonló arányban módosította a Képviselõ-testület a gyermekvédelemrõl és gyermekek pénzbeli és természetbeni ellátásának helyi szabályairól szóló rendeletét, melybõl kikerült a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, valamint elnevezés pontosítások történtek.

• Több ponton módosult a Képviselõ-testület Szervezeti és Mûködési Szabályzata, melyet egyhangúlag fogadtak el a képviselõk.

A Képviselõ-testületi ülések elõterjesztései megtalálhatók az önkormányzat honlapján ( http://ekormanyzat.kormend.hu )


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.