A világ első rákgyógyító nanorobotját fejlesztették ki Dél-Koreában

droszler | 2013. december 17 11:25:29 | tudomány |
A világ elsõ rákfelismerõ és -gyógyító nanorobotját fejlesztették ki dél-koreai tudósok - jelentette be hétfõn a dél-koreai tudományok minisztériuma.

A Csonam Egyetem kutatócsoportja génmódosított baktériumokat használt, melyek a rákos sejtek környezetében túlzottan termelõdõ speciális anyagokra vagy fehérjékre (mint például a VEGF, vagyis a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor) képesek rátalálni - adta hírül a dél-koreai Tudományos, Informatikai és Tervezési Minisztérium.
Ha az anyagokat felismerték, baktériumok egy 3 mikrométeres (a méter milliomod része) robotot indítanak be, mely a rákos sejtekhez érve automatikusan gyógyszerrel permetezi be õket. "A kutatás új utat kínál a rák diagnózisára és gyógyítására: a nanoméretû robot képes aktívan mozogni, sõt a rákellenes gyógyszereket egyenesen a daganatsejtekhez tudja juttatni. Ez a világ elsõ, aktív orvosi kezelést végzõ nanorobotja" - olvasható a minisztérium sajtóközleményében.
A laboratóriumi tesztek eredményei szerint a nanorobot csak a daganatok egy bizonyos "tömörnek" nevezett fajtáinak - például mellrák, vastagbélrák és végbélrák - kimutatására képes, ám kidolgozói úgy vélik, a készülék továbbfejleszthetõ, hogy korábbi stádiumukban felismerje és gyógyítsa a rák különbözõ típusait.
Az új technológiát és a Bakteriobotnak nevezett nanorobotot már több tucat országban, köztük az Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unió minden országában engedélyezték.
A baktériumalapú mikrorobotot felhasználó daganatfelismerõ és -gyógyító kutatást a Scinetific Reports tudományos portál ismertette.

MTI


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.