Haydn Eszterházán

droszler | 2003. augusztus 25 17:20:24 | kultúra |
Kattintson a képere !
Zenei fesztivál a fertődi kastélyban

Hatodik alkalommal rendezik meg a fertődi Esterházy-kastélyban a Haydn Eszterházán című zenei fesztivált - mondta el Malina János, a szervező Magyat Haydn Társaság elnöke pénteki budapesti tájékoztatóján.

Az augusztus 30-án kezdődő és szeptember 7-én záruló esemény után Schiff András és barátai koncerteznek a felújítás alatt álló kastélyban.

Malina János elmondta, hogy az 1998-ban útjára indított fesztivállal szeretnék bemutatni az 1760-as évek és az azt követő évtizedek magyarországi zenei életét, "visszahozni" az akkori kulturális pezsgést a mai magyar művészeti életbe.

A Haydn Eszterházán előadásfüzért a világ jelenleg legnépszerűbb régizenei zenekara, az Il Giardino Armonico együttes koncertje nyitja meg - mondta el Malina János.

Az augusztus 30-i előadáson Haydn G-dúr hegedűversenye és fisz-moll szimfóniája, valamint Carl Philipp Emmanuel Bach - Johann Sebastian Bach fia - h-moll szimfóniája és Sammartini F-dúr furulyaversenye szólal meg.

A második koncertnapon Csalog Benedek (fuvola), Petőfi Erika (hegedű, mélyhegedű), Máté Balázs (gordonka) és Spányi Miklós (csembaló) ad hangversenyt.

A 13 koncertből álló sorozatban hallható lesz még Malcolm Bilson fortepiano mester, a Festetics vonósnégyes, a német-magyar összeállítású Campanile együttes, az Esterházy Ensemble, a Jánosi együttes, az Orfeo zenekar, valamint Rosemary Hardy (szoprán), Paulik László (hegedű) is. A kastély mellett egy előadást a fertőszentmiklósi katolikus templomban tartanak.
Strém Kálmán, a Schiff András és barátai című koncertsorozat szervezője elmondta: a világhírű magyar zongoraművész szeptember 12. és 16. közötti Eszterházán tartandó hangversenyeit már három évvel ezelőtt lekötötték.

Az idén útjára indított neves művészeket és barátait bemutató előadássorozatot a jövőben is folytatni akarják. A tervek szerint 2004-ben Ránki Dezső, 2005-ben pedig Pauk György koncertezne a kastély falai között - sorolta.

A koncertszervező elmondta, hogy 1995-ben kezdték el "feléleszteni" a hagyományos fertődi hangversenyeket. Akkor évente még csak 4 koncertet tudtak rendezni, idén már 54 hangverseny szórakoztatta, szórakoztatja a közönséget.

Hozzátette: az idén június eleje és szeptember vége között szinte minden zene szólt, szól a kastélyban. Elmondta azt is: 2001-ben 5 millió forintos volt a jegybevételük, 2002-ben 7 milliós, idén pedig már meghaladta a 14 millió forintot úgy, hogy nem volt lényeges áremelést, de bizonyos hangversenyekre a legdrágább belépők elérték a 12 ezer forintot.

Forrás: Eseménymenedzser

Fertőd honlapja: www.fertod.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.