Tovább fejleszti utastájékoztató rendszerét a GYSEV

droszler | 2014. január 22 10:08:07 | körmendi hírek |
Újdonság az okostelefonokon megjelenõ menetrend

Újabb helyszíneken találkozhatnak az utasok a GYSEV Zrt. állomási utastájékoztató rendszerével. A nagyképernyõs, valós idejû adatokat megjelenítõ információs monitorokat Répcelak, Csorna, Kapuvár és Fertõszentmiklós várótermeibe is felszerelik a vasúttársaság szakemberei. A GYSEV megkezdte a virtuális utastájékoztatási rendszere kiépítését is: az említett négy település állomásain kihelyezett plakátok QR-kódja segítségével az utasok okostelefonra is letölthetik az adott településre érvényes menetrendet.

Kattintson a képere !

A GYSEV Zrt. jelenlegi fejlesztései olyan városokat érintenek, ahol intercity-vonatok is megállnak. Mostantól Répcelak, Csorna, Kapuvár és Fertõszentmiklós állomásokon 107 cm átmérõjû monitorokról kaphatnak aktuális információkat az utazók. A képernyõkön valós idejû adatok jelennek meg: az induló és érkezõ vonatok és vágányszámok mellett az utazóközönség az esetleges késésekrõl is percre pontos információt kaphat. Az utastájékoztató rendszer a GYSEV saját fejlesztésében készült, ennek köszönhetõen a négy helyszínen mindössze 2 millió forintba került.

Újdonság a vasúttársaság utasainak a január közepétõl mûködõ virtuális utastájékoztatás. Ennek lényege, hogy az állomásokra plakátokat helyez ki a GYSEV, az ezeken található QR-kódot pedig okostelefonjával beolvashatja az utas. Így a telefonon azonnal megjelenik az adott állomásra vonatkozó menetrend, amely megegyezik az utastájékoztató monitorok valós idejû adataival. Az adatok ezt követõen bármilyen más helyszínen és idõpontban is megjeleníthetõk.

A QR-kód beolvasásához egy mobiltelefonos alkalmazás letöltése szükséges, majd ez az alkalmazás a kamera segítségével beolvassa a kódot és értelmezi.

„A GYSEV alapvetõ célja a vasúti szolgáltatások színvonalának folyamatos emelése. Ebben kiemelt szerepet játszik az utazóközönség gyors és pontos tájékoztatása. Mind az állomási utastájékoztató rendszerünk fejlesztése, mind pedig az újdonságként bevezetett virtuális utastájékoztatás komoly mérföldkõ a vasúttársaság életében. Büszkén mondhatom, hogy mindkét esetben saját fejlesztésekrõl van szó” – tudatta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A GYSEV Zrt. tervei szerint a következõ hónapokban a Gyõr-Sopron vonal összes állomásán és megállóhelyén kihelyezik a virtuális utastájékoztatáshoz szükséges QR-kódokat megjelenítõ plakátokat. Kapuvár állomáson az épületben zajló felújítási munkálatok miatt néhány héttel késõbb szerelik fel az utastájékoztató monitort.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.