Magyar Kultúra Napja 2014 szombathelyi díjazottjai

droszler | 2014. január 22 20:24:52 | kultúra |
A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erõsítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idézõ tárgyi és szellemi értékeinket. Az ünnepségen elismerésben részesültek a város kulturális életében kiemelkedõ munkát végzõ szakemberek.



Kiemelkedõ Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedõ munkát végzett. A díj kettõ fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente egy, a II. fokozatot évente legfeljebb kettõ személy kaphatja.

Kiemelkedõ Kulturális Munkáért-díj I. fokozat:
Fûzfa Balázs Nyugat-magyarországi Egyetem docense

Fûzfa Balázs több tudományos szakmai, valamint kulturális társaság tagja. Folyóiratok fõszerkesztõje, nemzetközi szakmai kapcsolatai Erdélyhez, Szlovákiához, Burgenlandhoz kötik, ahol rendszeresen tart elõadásokat, továbbképzéseket. Vas Megye és Szombathely irodalmi emlékei feltárásának, irodalmi életének aktív szervezõje. Irodalom- és élményközpontú, modern pedagógiai munkásságával példaértékû tankönyvet adott közre. Tudományos és szervezõ munkájával kiemelkedõ szerepet játszott a Weöres Sándor Centenáriumi Év elõkészítésében.

Kiemelkedõ Kulturális Munkáért-díj II. fokozat:
Novák Edina, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ marketingvezetõje
Novák Edina folyamatosan kiváló eredményességgel és magas esztétikai érzékkel közvetíti a kultúrakedvelõk felé Szombathely kulturális-közmûvelõdési életét meghatározó információkat. A rendezvények elõkészítésében, megvalósításában, utógondozásában munkássága meghatározó. Mûsorvezetõi teendõi emblematikusak. Olyan, a város kulturális életében meghatározó események moderátora volt, mint a Savaria Karnevál, a Magyar Dal Napja, a Szent Márton Ünnep, a Tánc Világnapja a Szentivánéji Vigasságok vagy épp a Magyar Kultúra Napja.

Kiemelkedõ Kulturális Munkáért-díj II. fokozat:
Vida Gabriella az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ munkatársa

Vida Gabriella folyamatosan magas színvonalon segíti az intézmény titkárságának ügyeit. Kapcsolattartásával segíti az intézmények közötti koordinációt. Precizitásával, elkötelezettségével, munkaköri feladatain túlmenõ az AGORA-t segítõ tevékenységével méltán kiérdemli ezt a kitüntetést.

A „Kultúra Támogatásáért-díj” adományozható annak a személynek aki a város kulturális életének fejlõdése, egyes kulturális rendezvények, események megrendezése, a kultúra területén tevékenykedõ személyek, mûvészek munkájának segítése lehetõvé tétele érdekében kiemelkedõ tevékenységével, áldozatvállalásával közmegbecsülésre tett szert. A díjat évente egy személy kaphatja.


Kultúra Támogatásáért-díj
Birkás István, a gyõrvári Birkás Pálinkafõzde tulajdonosa.
Termékeikkel többször bemutatkoztak hazai és külföldi kiállításokon melyeken nem csak üzleti lehetõség reményében jelentek meg, hanem pálinkát, mint a nemzet hungaricumot is igyekeztek megismertetni a fogyasztókkal. Számos szakmai díj tulajdonosa:„Ifjú Gazda”, „Gasztonómiai arany diploma”, „az Év vállalkozója”, Nemzetgazdasági Minisztérium „Magyar Gazdaságért Díja”.
Fontos számára a társadalmi szerepvállalás. Birkás István az elmúlt években több kulturális rendezvény is támogatott, köztük a Magyar Dal Fõvárosa rendezvényt, amelynek kiemelt fõtámogatója volt.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.