Hogyan komposztáljunk télen?

droszler | 2014. január 27 13:26:55 | Környezeti hírek Körmendieknek |
6 praktikus tanács a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulástól

1. A komposztálási folyamat télen lelassul. Ne töltsük meg teljesen a komposztáló ládát, hogy a baktériumok és mikroorganizmusok még több oxigénhez juthassanak, így a hidegben is serkenthetjük azok mûködését!

2. A téli hónapokban érdemes letakarni a komposztáló ládát, így védhetjük meg az esõtõl, hótól. Ha mégis hó esik a komposztra, ne bolygassuk, egyszerûen várjuk meg, míg elolvad.

3. Ne bolygassuk meg a halom közepét! A mikroorganizmusok számára ugyanis itt keletkezik az ideális hõ, így a komposzt átkeverése novembertõl már nem javasolt. A friss anyagot csak a komposzt tetején érdemes elkeverni, azt is óvatosan. Törekedjünk arra, hogy egyszerre nagyobb mennyiségû komposztanyagot helyezzünk a ládába, így elkerülhetjük az érlelõdés természetes folyamatának megzavarását.

4. A karácsonyfát alaposan összeaprítva, összevágva hozzáadhatjuk a komposzthoz. A tévhittel ellentétben ugyanis a tûlevelek lebomlanak, igaz, sokkal lassabban, mint más fák levelei. A tûlevelekbõl alkotott talajtakaró egyébként nagyszerû megoldás lehet a láda tartalmának megalapozásához.

• Ha citrusféléket szeretnénk hozzáadni a komposzthoz, elõtte szórjuk be azokat mészkõporral. Így semlegesíthetjük a savas anyagokat. A lédús komposztálandó anyagokhoz mindig tegyünk barna, száraz, széntartalmú anyagokat szintén a semlegesítés céljából, például fakérget, faforgácsot, fûrészport, avart, gallyakat, száraz leveleket vagy akár kartonpapírt.
• Amit még érdemes télen komposztálni: zöldség- és gyümölcsfélék maradványai, kávézacc, teafilter, tojáshéj, konyhai papírtörlõ, szobanövények elhullott levelei, illetve tisztán fa eredetû hamu.
A Társulás az Európai Unió támogatásával 27.500 házi komposztáló ládát oszt ki Vas megye 127 településének lakosai között. A ládákért két úton lehet regisztrálni: elektronikusan vagy személyesen.


Azok az igénylõk, akik elektronikusan jelentkeznek, a www.westhull.hu weboldal Komposztáló láda igénylés menüpontjában regisztrálhatnak, ahol egy használati útmutatót is találnak, mely megkönnyítheti házi komposztálásukat. Azoknak, akiknek nem áll módjukban interneten regisztrálni, személyesen, papír alapon is megtehetik az érintett települési önkormányzatoknál. A ládákért való regisztráció 2013 októberében indult, azóta folyamatosan érkeznek az igénylések. A kiosztás ― a közbeszerzési eljárást követõen ― 2014 során várható, a kiosztás elbírálása pedig regisztrációs sorrendben történik.
Az ingyenes komposztáló ládák biztosításán kívül a Társulás a szelektív hulladékgyûjtési rendszer megteremtését tûzte ki célul, így a közeljövõben 80 hulladékgyûjtõ szigetet, 7 hulladékudvart és 1 válogatómûvet épít Vas megyében. A munkálatok várhatóan már idén márciusban elkezdõdnek. A hulladékudvarok augusztusban válnak mûködõképessé, míg a válogatómû próbaüzemének elindítását decemberre tervezik.
„A projekt eddigi tapasztalatai folyamatosan megerõsítik, hogy a lakosság fontosnak és hasznosnak tartja a komposztálást. Örömünkre szolgál, hogy a mi segítségünkkel Vas megye az ország elsõi között büszkélkedhet a komposztálási lehetõség megteremtésével” ─ mondta Marton Zsolt, a Társulás elnöke.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.