Ultrahang-vizsgálat: újabb dimenziót nyitottak

droszler | 2014. január 27 09:37:31 | tudomány |
A szülészeti-nõgyógyászati ultrahang-diagnosztikában új távlatokat nyit a világújdonságnak számító 5 dimenziós ultrahang készülék – írják a Semmelweis Egyetem honlapján.
Ez az eszköz abban különbözik a 3D/4D ultrahang készülékektõl, hogy a bonyolultságuk miatt nehezen elvégezhetõ mérési mûveleteket leegyszerûsíti, felgyorsítja. Képes automatikusan, nagy precizitású méréseket végezni.
A magzat fejlõdésének ellenõrzéséhez, a terhességi kor megállapításához fontos a hosszú csöves csontok (comb-, felkarcsont) pontos méretének ismerete. A hagyományos ultrahang vizsgálat során a végtagok hosszának mérésekor számos hibalehetõség fordulhat elõ, melyeket a készülék teljes mértékben kizár. Hasonló pontosságú mérésre képes a nyaki redõ vastagságának meghatározásakor, amit a Down-szindróma szûrésénél alkalmaznak. Ezeket a méréséket automatikusan a gép végzi, kizárva a vizsgáló hibázási lehetõségét.
A készülék párizsi bemutatása után két hónappal most Magyarországon is debütál. Elsõként a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikáján mutatják be a készüléket egy ultrahang szimpózium keretében 2014. január 27-én, 15 órakor.

( Semmelweis.hu )


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.