Útinformációk

droszler | 2014. február 02 07:21:55 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Az intenzív és tartós ónos esõ miatt a Dunántúl több megyéjében a folyamatos munkavégzésünk ellenére több mellékút is járhatatlanná vált. Zalában 11, Veszprémben 1, Baranyában pedig szintén 1 alsóbbrendû úton nem közlekedhetnek autók. Utóbbi esetében ezen korlátozás miatt 4 település nem közelíthetõ meg országos közúton. Bács-Kiskun megye déli részén a hófúvások okoznak továbbra is gondot, emiatt 4 útszakaszon van érvényben korlátozás.


Bács-Kiskun megyében az intenzív hófúvások miatt járhatatlan az 5501-es jelû Kelebia-Baja összekötõ út a megyehatár és az 53-as fõút csomópontja (0-11 kilométerszelvény) között, az 5504-es jelû Tataháza-Bácsbokod összekötõ út a 0-11 kilométerszelvények között, valamint az 5312-es jelû Kalocsa-Bácsalmás összekötõ út a 49-61 kilométerszelvények között. Az 5507-es jelû Csikéria-Bácsszõlõs összekötõ út a 2-4 kilométerszelvények között csak nehezen járható. Zala megyében a 86-os fõúttól nyugatra esõ területeken a folyamatos sózás ellenére is kritikussá vált a jegesedés mértéke a mellékutakon. A fokozott csúszásveszély miatt gépjármûvel járhatatlan a 7415-ös jelû mellékút Nova és Szilvágy között, a 75146-os maróci bekötõút, a 7534-es jelû út Bucsuta és Börzönce között, a 7539-es út Dobri, Tormafölde és Csömödér között, a 7541-es út Szentmargitfalva és Kiscsehi között, a 7542-es út Kiscsehi és Bázakerettye között, a 7543-as út Ortaháza ás Gutorfölde között, a 7549-es jelû út Kerkateskánd és Szécsisziget között, a 7416-os út Lentikápolna és Kerkabarabás között, a 7422-es út Mumór és Lentikápolna között, valamint a 7537-es út Borsfa és Lenti között. Baranya megyében a 6605-ös jelû mellékút szintén járhatatlanná vált, emiatt Kõvágószõlös, Kõvágótöttös, Cserkút és Bakonya nem közelíthetõ meg, vagyis elzárt települések. Veszprém megyében az ónos esõ miatt a 71123-as jelû szigligeti bekötõút vált járhatatlanná.

Csak a kritikus térségekben, vagyis Gyõr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében 240 munkagépünk dolgozik megállás nélkül a szükséges síkosságmentesítési vagy hóeltakarítási munkákon – országosan 367 gépünk végez munkát az országos közúthálózaton.


Kattintson a képere !


Útinform szolgálatunk 5.30 órai összesítése alapján a Dunántúlon továbbra is esik az ónos esõ Vas és Zala megyében, a Bakonyban, Fertõszentmiklós és Gyõr térségében, Somogy és Baranya megy nagy részén, Sárbogárd, Solt, Kiskörös, Baja környékén, Nagykanizsa közelében havas esõ esik. A fõutak a szórás nyomán vizesek, nedvesek, de Szombathely, Pápa, Ajka, Veszprém, Tapolca és Sárbogárd környékén jegesek, síkosak. Nagykanizsa és Baja közelében havasak, latyakosak. A mellékutak Vas, Zala és Veszprém megyében, Sárbogárd, Kápolnásnyék, Szentendre és Solt környékén jegesek, síkosak, nehezen járhatóak. Az autópályák közül ónos esõt jeleztek az M7-es Zala és Somogy megyei szakaszáról, az M1-esen a pedig a bicskei szakaszról jeleztek jeges esõt. A szórás nyomán vizes, nedves a burkolat. A síkosság miatt Zala megyében a Lenti környéki mellékutak rendkívül nehezen járhatóak.



Az ónos esõ miatt Vas, Somogy, Zala, Tolna, Fejér, Veszprém és Pest megye teljes területén korlátozzák a 7,5 tonna összsúlynál nehezebb gépjármûvek közlekedését. Emellett Gyõr-Moson-Sopron megyén keresztül, Ausztria felõl nem léphetnek be az országba a 7,5 tonnánál nagyobb súlyú jármûvek. Az M7-es autópálya teljes Somogy megyei szakaszán 60 km/h sebességkorlátozás van érvényben az ónos esõ miatt.



A szerbiai hatóságok az országukban kialakult rendkívüli idõjárási helyzet miatt továbbra sem engedik be a teljes teherforgalmat, illetve részlegesen (a csupán Szabadkáig közlekedõ és szerb papírokkal rendelkezõ autósokat engedik át) a személygépjármû forgalmat is. Az intézkedés nyomán az 53-as fõút tompai elkerülõ szakasza a 79-es és 85-ös kilométerszelvények között járhatatlanná vált a veszteglõ kamionok miatt, a személygépkocsi forgalmat Tompán keresztül terelik el. Társaságunk az M15-ösön, az M1-esen, az M6-oson, az M0-son, az M3-ason, valamint az M7-esen található elektronikus VJT kijelzõkön több nyelven is feltüntette a Szerbiára vonatkozó határátlépési korlátozást.



A felsoroltak miatt társaságunk nyomatékosan kéri a közlekedõket, hogy az ónos esõvel érintett területeken továbbra se induljanak útnak! Kérjük az autósokat, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel Útinform szolgálatunk http://www.utinform.hu, a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság http://www.katasztrofavedelem.hu, az Országos Meteorológiai Szolgálat http://www.met.hu és az Országos Rendõr-fõkapitányság http://www.police.hu weboldalát, illetve ezen szervezetek hivatalos közösségi oldalait, ahol friss információkat szerezhetnek az idõjárási helyzet alakulásáról, az aktuális útállapotokról és az esetleges korlátozásokról.

Frissítve: 08:14
Útinform szolgálatának 7.52-es összesítését a járhatatlan vagy nehezen járható utakról, elzárt településekrõl:
Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.