Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2014. február 04 10:50:25 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2014. január 30-ai ülésérõl.

A napirend módosításával kezdõdött a testület januári ülése, 5. napirendi pontként felvételre került a világháborús emlékmû pályázati támogatás segítségével történõ megújítása.

Elfogadták Körmend 2014. évi költségvetését

Bebes István polgármester a város 2014. évi költségvetésének ismertetése során emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat intézményszerkezeti átalakítása, illetve a feladatok ellátásának módjában történõ változások 2013-ban megtörténtek.
Az államháztartás számvitelérõl szóló kormányrendelet jelentõsen megváltoztatja a költségvetési könyvvezetést, a beszámolási kötelezettséget, a követelések, kötelezettségek nyilvántartását, és az egyes vagyoni elemek – különösen a tárgyi eszközök – számvitelben történõ szerepeltetését. Az említett kormányrendelet, valamint az államháztartási törvény és az annak végrehajtásáról szóló kormányrendelet alapján a költségvetési rendel-tervezet is új szerkezetben került összeállításra. Bevételek és kiadások esetén is részletezni kell, hogy kötelezõen ellátandó, önként vállalt, vagy államigazgatási feladatokhoz kapcsolódik.
Az önkormányzat a közös önkormányzati hivatalt, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár, valamint Körmend Város Gondnoksága intézményét mûködteti. Körmend Város Gondnoksága a városüzemelési feladatok mellett ellátja a három általános iskola, és a gimnázium mûködtetését, és az iskolai élelmezési feladatok lebonyolítása is az intézményben történik.
A Szociális Szolgáltató és Információs Központ fenntartója a Körmend és Kistérsége Önkormányzati Társulás, az óvodáké a települési telephelyekkel együtt a Körmend és Mikrotérsége Köznevelési Intézményfenntartó Társulás. A társulások által fenntartott intézmények mûködéséhez Körmend város önkormányzata kapja a központi támogatást, amelyet a mûködtetéshez átad az önkormányzati forrásokkal együtt.
A polgármester kiemelte, hogy folytatódik a 2013-ban megkezdõdött adósságkonszolidáció folyamata, február végéig megkötésre kerül a fennmaradt adósság elengedésérõl szóló megállapodás. Ennek pozitívuma, hogy a 2014-es költségvetésben nem kellett a hitel, illetve kötvénytörlesztés tõke és kamatkiadásaival számolni. Mûködési hiány az elmúlt év végén sem volt, biztosítva volt az önkormányzat likviditása.
A mûködési bevételek (1.469.800 eFt) négy fõ forrásból származnak. Az általános mûködéshez és ágazati feladatok ellátásához nyújtott központi támogatások között az általános mûködési feladatokra 149,3 mFt, óvodai feladat ellátásra 224,8 mFt, bölcsõdéhez 10,3 mFt, szociális feladatokhoz 92,9 mFt, gyermekétkeztetéshez 44,7 mFt, könyvtári és közmûvelõdési feladatokhoz 13,3 mFt, szerkezetátalakítás miatti köznevelési feladatokhoz 12,5 mFt érkezik.
Államháztartáson belülrõl érkezõ mûködési célú támogatásként a Molnaszecsõdön és Egyházashollóson mûködõ óvodák mûködtetéséhez való hozzájárulás szerepel 13,36 mFt összegben. Itt említhetõ a Csákánydoroszló Önkormányzatától a közös hivatal személyi jellegû és dologi kiadásokhoz tervezett 12,9 mFt.
A közhatalmi bevételek között kerülnek megtervezésre a helyi adóbevételek (iparûzési adó 535 mFt, idegenforgalmi adó 1 mFt) a megosztott adó (gépjármûadó 40 %-a 31 mFt), illetve egyéb adójellegû bevétel (talajterhelési díj 1 mFt).
Önkormányzati bevételek származnak az ingatlanok bérbeadásából (tömbfûtõmû, közterület foglalások) illetve az orvosi rendelõk közüzemi díjainak továbbszámlázásából. A hivatal mûködési bevétele nagyrészt az egyes hivatalok részére történõ továbbszámlázott közüzemi díjakból áll.
Körmend város Gondnoksága esetén a tervezett mûködési bevételek a kezelt ingatlanok hasznosításából (82 mFt), a piac üzemeltetésébõl (10 mFt), a különbözõ szolgáltatások végzésébõl (6 mFt), és termõföld bérbeadásából (3 mFt) kerültek tervezésre.
Az iskolák mûködési bevétele nagyrészt az étkeztetésbõl származik. A Kölcsey Utcai Általános Iskola esetében a Sodexo Kft. felé történõ közüzemi díjak továbbszámlázásából, a Somogyi B. Általános Iskola esetében pedig a sportcsarnok (6,5 mFt), és az uszoda (1 mFt) használatából keletkezik bevétel.
A Körmendi Kulturális Központ könyvtári szakterületén az elõzõ éveknél alacsonyabb bevételek kerültek tervezésre a szolgáltatások csökkenõ igénybevétele miatt. A közmûvelõdési területen a termek bérbeadásából 1,75 mFt, jegybevételbõl 1,2 mFt, a rendezvényekkel kapcsolatban 1,9 mFt, szolgáltatásokból 0,5 mFt bevétel várható. A múzeum bevétele a belépõdíjakból származik a elõzõ évi mértékben. A mûködési célú átvett pénzeszközöknél az egyes projektek bevételei szerepelnek (ÁROP – hivatali szervezetfejlesztés, könyvtár TÁMOP programjai).
A bevételi források között tervezésre került 10 mFt összegben maradvány, amelyet az önkormányzat kapott a múzeumi kiállítás megrendezésének elõkészítésére, és 2013. évben megérkezett az önkormányzat számlájára. A tervezett mûködési kiadások fedezeteként külsõ finanszírozást tartalmaz a költségvetési tervezet.

Mûködési kiadások
A személyi juttatások (277,8 mFt) tekintetében a minimálbér emelése tervezésre került. Nem változott a pótlékalap a közalkalmazottak esetében, illetve a köztisztviselõ esetében az illetményalap. A munkaadót terhelõ járulék (70,4 mFt) mértéke továbbra is 27%. A dologi kiadásokon (659,4 mFt) belül a közüzemi kiadások az elmúlt év adatai alapján, a rezsicsökkentéssel is számolva lettek megtervezve.
Az önkormányzat dologi kiadásai között a különbözõ szolgáltatások igénybevétele szerepel: közvilágítás díja, közlekedési lámpák áramdíja, közkutak, a város területén lévõ egyéb öntözõk vízdíja, bérleti és lízingdíjak, szemétszállítással kapcsolatos kötelezettségek, a rágcsálóirtás, a szúnyoggyérítés, helyi közlekedés mûködésének kiadásai. Itt kerülnek megtervezésre a különbözõ továbbszámlázott kiadások – orvosok részére a közüzemi díjak, a temetõ üzemeltetés kiadásai. Az önkormányzat költségvetése tartalmazza az újság kiadásához való hozzájárulást is. A kiadások magukba foglalják a Körmend Város Gondnoksága, és a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár által ellátott tevékenységek költségeit is.
Az ellátottak pénzbeli juttatásaira tervezett összeg kis mértékben nõtt (12,5 mFt) a tavalyihoz képest. Az egyéb mûködési célú kiadások (511,6 mFt) között szerepel a Szociális Szolgáltató és Információs Központ, valamint az óvodák mûködéséhez átadott összegek.
Az önkormányzat mûködési kiadásai (1.531.700 eFt) magasabbak a bevételnél, de a várható 2013. évi maradvány, illetve pályázati lehetõségek, továbbá a központi támogatás módosítása biztosítja a zavartalan mûködést.

A felhalmozási bevételek (1.140.262 eFt) között vagyonértékesítésbõl (60 mFt), használati díjból (80 mFt) származó bevételek mellett, a felhalmozási célra átvett pénzeszközök (744,5 mFt)jelennek meg a már folyamatban lévõ fejlesztések kapcsán (KEOP ivóvíz és szennyvíz-hálózat fejlesztése, hivatali szervezetfejlesztés, kastélypark helyreállítása).
A projektek egy része 100%-ban támogatott. Jelentõs összegû ÁFA visszaigényléssel kell számolni, ugyanis a KEOP beruházások elõzetesen felszámított ÁFA összege visszaigényelhetõ.
A felhalmozás kiadási oldalán a beruházások között a nagy volumenû projektek szerepelnek elsõsorban. A pályázati források további kihasználása érdekében elõkészítési feladatokra ugyancsak biztosít a költségvetési tervezet fedezetet. Az informatikai eszközök beszerzése több intézményt érint, amit az informatikai rendszerek korszerûsödése, és a korábbi eszközök amortizációja egyaránt indokol.
A felújítások között fõként az utak felújítása kerül elõtérbe. A felhalmozási kiadások között van a felhalmozási bevétellel kapcsolatos ÁFA befizetési kötelezettség megtervezve. Hulladékgazdálkodási feladatokra 9,1 mFt kerül átadásra megállapodás szerint. A sportcsarnok felújításához az önkormányzat 2013. évben 225 millió Ft hozzájárulást kapott, amely maradványként került a bevételek között tervezésre. Ez az összeg az egyesület részére átadásra kerül a sportfejlesztési (TAO) program megvalósításához. Szintén hasonló célra kerül 5,5 mFt összeg átadásra a Körmendi FC részére a sportöltözõ felújításának 3. üteméhez. A társasházi felújítási alapba a Körmend Város Gondnoksága tervezés szintjén 2 mFt pénzeszköz átadással számol. A tervezett felhalmozási bevételek fedezetet nyújtanak a kiadásokra, a költségvetés így nem számol hitel felvételével.

Auer Miklós képviselõ a közös hivatal mûködésének idõtartamára, illetve az óvodák finanszírozásának önkormányzati költségére kérdezett rá, míg Ferencz Gyula képviselõ az újabb energiatakarékossági program támogatásának lehetõségérõl érdeklõdött.
Bebes István válaszában kifejtette, hogy a Csákánydoroszlóval fenntartott közös hivatal a választási ciklus évének végéig tart, vagyis 2014. 12. 31-ig. Az önkormányzati választásokat követõen kell Csákánydoroszló Önkormányzatának újból döntést hoznia, hogy miként biztosítja a hivatal fenntartását. Az óvodák esetén az állam 224 millió 755 e Ft összeget biztosít bérekre, járulékokra és dologi kiadásokra, 20,2 mFt-ot pedig az étkezéshez Az önkormányzat 62,5 mFt finanszírozást nyújt az óvodák mûködéséhez.
Az energiatakarékossági programra nincs konkrét pályázati kiírás, ezért egyenlõre a költségvetésben sem jeleníthetõ meg ilyen sor. Amennyiben lesz pályázati kiírás, a feltételek ismeretében tud a Képviselõ-testület döntést hozni, természetesen a lehetõségek függvényében.

A Képviselõ-testület a költségvetés bevételi és kiadási fõösszegét 2 milliárd 977 millió 632 ezer Ft összegben, az önkormányzat általános tartalékát pedig 17.590 eFt összegben állapították meg. A költségvetést 10 igen 1 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el a képviselõk.


Pályázat a világháborús emlékmû felújításáért

A Közép - és Kelet- európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX . Század Intézete az elsõ világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében az Elsõ Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából pályázatot hirdetett az elsõ világháború történelmi emlékeit õrzõ emlékmûvek rendbetételére, renoválására, helyreállítására.

A pályázat keretében az elhanyagolt, forráshiány miatt nem megfelelõen gondozott elsõ világháborús emlékmûvek állagmegõrzõ karbantartására és felújítására van lehetõség. A pályázati program célja, hogy ily módon is ébren tartsa az elsõ világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet, s ezáltal hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erõsítéséhez. A felhívásra önkormányzatok is nyújthatnak be pályázatot.
A Hõsök terén található I. világháború körmendi áldozatainak emlékmûve, mely Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása, leleplezésére 1927-ben került sor. Felsõ részén az elsõ világháborúban hõsi halált halt 242 körmendi lakos nevét olvasható.
A II. világháborút követõen a szobrot többször elmozdították eredeti helyérõl. 1990-ben talapzatát megemelték és kiegészítették a II. világháború harcterein, a koncentrációs táborokban és a bombázások során elhunyt körmendi lakosok neveivel, valamint ekkor állították fel jelenlegi helyére, a Hõsök terére. Most 328 név található az emlékmûvön.
A pályázat keretében tervezetten az emlékmû tisztítása és a zöldterület rendbetétele valósulhatna meg. A végleges mûszaki tartalom a pályázaton elnyert forrás függvényében kerül meghatározásra, tekintettel arra, hogy a beadás folyamatos, a források kimerüléséig.
A Képviselõ-testület támogatta a pályázat benyújtását, felhatalmazta a polgármestert a pályázat benyújtására és képviseletére az illetékes hatóságok elõtt, valamint az elõkészítési szerzõdések aláírására. Az Önkormányzat a pályázathoz 5 mFt (95%) támogatási igényt nyújt be, amelyhez 263 eFt önerõt (5%) biztosít, melyek fedezetét a 2014. évi költségvetésében szerepelteti.

Röviden

- Elfogadta a Képviselõ-testület a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár mûködésérõl szóló beszámolót.

- Egyhangúlag fogadták el a képviselõk az adósságkonszolidációról szóló határozati javaslatot.

- A kegyeleti közszolgáltatási feladatokról számolt be a Kovátsik és Tsa Temetkezési Bt., melyet a képviselõk 11 igen és 1 nem szavazattal fogadtak el.

- Támogatták a képviselõk a Körmendi VSE, és a Téglagyári SE sportfejlesztési programjában szereplõ fejlesztési elképzeléseket, s megadták a szükséges tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot.

- Egyhangúlag fogadták el a képviselõk az erdészeti feladatokról szóló beszámolót.

- Megválasztották a Vas megyei 3. sz. választókerület választási bizottságának tagjait: Dr. Faragó Gábor, Erõs Klára Anna, Koncz Sándor. Póttagok: Szigeti Imre, Csima Árpád.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.