Iron Maiden-koncert június 3-án a Sportarénában

droszler | 2014. február 11 08:07:01 | kultúra |
Ismét Magyarországon ad koncertet minden idõk egyik legfontosabb heavy metál zenekara. Az Iron Maiden négy év szünet után, június 3-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában, a még 2012-ben indult turné, a Maiden England részeként.

"Szeretünk a magyar rajongóinknak játszani, akik mindig kitörõ örömmel fogadnak bennünket, ezért akartunk mindenképpen egy bulit nekik is, mielõtt a turné idén véget ér. Bár a Maiden England koncertkörút nagyrészt az 1988-as Seventh Son of A Seventh Son turné anyagán alapul, a 2014-es fellépésekre változtatunk egy kicsit a dalok összeállításán, hogy jobban lefedjük a nyolcvanas éveket, mert valószínûleg most játsszuk ezeket a számokat utoljára élõben" - idézte a szervezõ Live Nation Bruce Dickinson énekest az MTI-hez hétfõn eljuttatott közleményben.

A június 3-i budapesti Iron Maiden-koncerten természetesen a megszokott fényshow is látható lesz, akárcsak Eddie, a brit zenekar hetedik "tagjának" számító zombiszerû teremtmény különbözõ inkarnációi és pirotechnika. Az idei koncertdátumok az utolsó állomások a Maiden England turnén, amely 2012 júniusában kezdõdött az Egyesült Államokban, folytatódott Európában és Latin-Amerikában. A zenekar játszott Brazíliában a Rock In Rio fesztiválon, 60 ezres közönség figyelte az Iron Maident Chilében, a santiagói nemzeti stadionban, 95 ezer nézõ a Donington Parkban.

A Maiden England turné július 5-én fejezõdik be az angliai Knebworth-ben, a Sonisphere fesztiválon, addigra már több mint kétmillió rajongó láthatta a show-t. A rocktörténelem kelet-londoni nehézfiúi eddigi tíz magyarországi fellépésük közül az utolsó 2010-ben a Sziget fesztiválon volt. Az elsõ még 1984-re nyúlik vissza, amikor a néhai Budapest Sportcsarnok parkolójában csaknem 50 ezer rajongó elõtt zenéltek a Powerslave-turné keretében.

A 18. századi kínzóeszközrõl elnevezett együttest 1975 karácsonyán alapította Steve Harris basszusgitáros, több tagcsere után a klasszikus felállás 1982-re alakult ki. A Maiden 1982 és 1986 között ért fel a csúcsra, amikor gyakorlatilag folyamatosan úton volt a The Number of the Beast, a Piece of Mind és a Powerslave albumturné okán. A frontember Bruce Dickinson 1993-ban elhagyta a zenekart, õt öt éven át Blaze Bayley próbálta pótolni. (Érdekesség, hogy Bayley idén márciusban szintén Budapestre látogat, a Club 202-ben lép fel.)

A válságkorszak az idõközben négy szólólemezt készített Dickinson visszatérésével fejezõdött be 1999-ben, azóta az Iron Maiden töretlen népszerûséggel alkot és turnézik. A legutóbbi - sorrendben tizenötödik - stúdióanyag 2010-ben jelent meg The Final Frontier címmel, ez egy Grammy-t is hozott a csapatnak egy évvel késõbb.

A csapatban Dickinson és Harris mellett Dave Murray (gitár), Adrian Smith (gitár), Janick Gers (gitár) és Nicko McBrain (dob) szerepel. A csaknem 40 éves zenekar talán legemblematikusabb figurája a hetedik "tagnak" számító, Eddie nevû rémalak, amely rendre feltûnik a színpadon például fáraóként, 19. századi brit katonaként, múmiaként vagy kényszerzubbonyos, négy-öt méter magas õrültként. Emellett szerepel valamennyi lemezborítón, amelyeken hagyományosan valamiféle horrorisztikus rajz szerepel. Az Iron Maident 2005-ben beiktatták a hollywoodi RockWalk halhatatlanjai közé, eddig több mint 100 millió lemezt adtak el.

mti


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.