Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2014. február 14 15:18:46 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2014. február 12-ei rendkívüli ülésérõl.

Dienes L. utcai tagóvoda felújítása
A Belügyminisztérium által önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó fejlesztési támogatás elnevezéssel, rendelettel kiírt pályázatok segítségével 2009 és 2012-es között több szakaszban került felújításra a Mátyás király úti óvoda és a bölcsõde épülete. Az elmúlt évben a Dienes L. utcai tagóvoda szerepelt az önkormányzat pályázatában, ami forráshiány miatt nem kapott támogatást.
A BM pályázat idén is kiírásra került a korábbi évekhez hasonló feltételekkel, ami lehetõséget biztosít a városi óvodák felújításához. A pályázat többek között építési beruházást-felújítást támogat, vissza nem térítendõ formában, melynek maximális mértéke 30.000.000.-Ft, a támogatási intenzitás maximum 80%. Ugyancsak egyezik az a feltétel is, hogy a támogatási összeg legalább 5%-ának mértékéig határozott idejû közfoglalkoztatási jogviszony keretében közfoglalkoztatottakat kell alkalmazni.
A felújítás során a tetõfedés cseréjének befejezõ munkálataira, a keleti épületszárny ablakainak rekonstrukciójára, és a nyugati szárny ablakcseréjére kerülne sor. Az épület falainak vizesedési problémái is kezelhetõek lesznek, a homlokzat vakolatjavítása és újra színezése is megvalósulhat. A költségvetés elõkészítése az idei fajlagos árakkal újra kalkulálva megtörtént mely szerint a támogatási igény 24.075.327.-Ft (80%). az önerõ mértéke 6.018.832.- Ft (20%). Ennek megfelelõen a beruházás összköltsége bruttó 30.094.159.-Ft
A Képviselõ-testülete egyhangúlag támogatta a pályázat benyújtását, s a pályázati céltartalék terhére biztosította a 6.018.832.- Ft önerõt. A kiírásnak megfelelõen vállalta a testület a támogatás 5%-os mértékéig történõ közfoglalkoztatást, és felhatalmazta a polgármestert a pályázat benyújtására, és a szükséges intézkedések megtételére.

Második körben a Múzeum kiállításának pályázata
Az emberi erõforrások minisztere ugyancsak rendeletben biztosít pályázati lehetõséget a könyvtári és közmûvelõdési érdekeltségnövelõ támogatására, valamint a muzeális intézmények szakmai támogatásnak megvalósítására. Ennek kapcsán lehetõség van a múzeum állandó kiállításának megújítására.
A 2013-as költségvetési évben a hasonló kiírás keretében a Múzeum kiállítási tereinek megújítására benyújtott I. ütemre támogatást nyert az Önkormányzat, mely elsõsorban tervezési feladatok (látványterv, az installáció tervezése, valamint a belsõépítészeti tervezés és munkák, melyek révén a jelenleg irodaként és raktárként szolgáló helyiségek kiállítótérré alakulnak át) megvalósítását jelentette, megvalósítása jelenleg is zajlik.
A II. ütemben az állandó kiállítás megújításának megvalósítása kerülne sorra, melynek összköltsége bruttó 28 mFt. A képviselõk 10 igen és 1 tartózkodás mellett támogatták a pályázat benyújtását, s biztosították a 10 %-os önerõt (2,8 mFt).

Pályázat a Vízikarnevál rendezvényének lebonyolítására
A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati felhívást tett közzé a nemzeti értékek és hungarikumok gyûjtésének, népszerûsítésének, megismertetésének, megõrzésének és gondozásának támogatására. A támogatási célok között szerepel a Kiállítások/rendezvények szervezésére és megvalósítására irányuló, a helyi értéktárakban nyilvántartott rendezvények támogatása.
A Helyi Értéktár Bizottság (Körmenden: Társadalmi Ügyek Bizottsága) 2014. január 27-i ülésén fogadta a Települési Értéktárba elsõ körben felveendõ – Körmendhez kötõdõ – értékeket. Ezek között szerepel a Körmendi Vízikarnevál is, mint olyan rendezvény, amely nem csak helyi, hanem megyei, regionális szinten is kiemelkedõ, több mint öt évtizedes múltra tekint vissza. Célszerû a rendezvény kapcsán a pályázati támogatás igénybevétele, mely többek között a kulturális örökség megismertetésére, népszerûsítésére nyújt lehetõséget, s tartalmazza a rendezvény szervezésével, lebonyolításával, népszerûsítésével kapcsolatos kiadások finanszírozását.
A támogatás formája vissza nem térítendõ támogatás, maximális mértéke 500.000,- Ft-tól 3 mFt-ig terjedhet, a támogatási intenzitás 100 %, a pályázó igénye szerint 100% elõleggel, utólagos beszámolási kötelezettséggel, vagy a beszámoló elfogadását követõ utólagos egyösszegû kifizetéssel vehetõ igénybe.
A pályázaton a rendezvényhez igényelt összeg bruttó 2,5 mFt. A Képviselõ-testület egyhangúlag döntött a pályázat benyújtása mellett, s felhatalmazta a polgármestert a szükséges intézkedések megtételére.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.