Szombatig ki kell helyezni a dohányzási tilalommal kapcsolatos új jelzéseket

droszler | 2014. február 26 09:05:51 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Budapest, 2014. február 26., szerda (MTI) - Március 1-jéig, azaz szombatig kell a közforgalmú intézményekben kihelyezni azokat a feliratokat és jelzéseket, amelyek a dohányzási tilalmat, valamint a dohányzásra kijelölt helyet jelzik - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

Kattintson a képere ! Minden jelzésnek szembetûnõnek, világosnak és mindenki számára érthetõnek kell lennie, négy nyelven feliratozva.
A feliratok formájára, tartalmára eddig csak ajánlás volt, március 1-jétõl azonban egységessé és ezzel egyértelmûvé válnak a jelzések - írták.
A feliratokat legalább A4-es méretben kell kihelyezni, a jó láthatóság és olvashatóság érdekében pedig a minimális betûnagyságot is meghatározza a kormányrendelet. Fontos kitétel, hogy a magyar nyelvû szöveges tartalom mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a "Dohányzásra kijelölt hely" és a "Tilos a dohányzás!" felhívásoknak.
A közlemény szerint a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályok betartásával együtt a feliratok meglétét is a járási és a kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézetei ellenõrzik.
A nemdohányzók védelmérõl szóló törvény értelmében a dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeket, helyiségeket, közterületeket felirat vagy más egyértelmû jelzés alkalmazásával - tûzvédelmi szempontú tilalom esetén szabványos tiltó táblával, illetve piktogrammal - szembetûnõ módon meg kell jelölni.
A felirat vagy jelzés anyaga szabadon választható, de a felirat vagy jelzés méretének, színének, betûtípusának, betûméretének meg kell felelnie a jogszabályban foglaltaknak.
Az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06 40 200 493-as úgynevezett kék számot, amelyen a leszokáshoz nyújtanak támogatást, és a nemdohányzók védelmérõl szóló jogszabály elõírásainak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni. Szerepelnie kell a http://www.leteszemacigit.hu internetes hivatkozásnak is, amelyen keresztül szintén a leszokni vágyók kaphatnak segítséget.

mti


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.