Új kategóriája van az önkéntes tűzoltó egyesületeknek

droszler | 2014. március 04 10:21:24 | Környezeti hírek Körmendieknek |
A meglévõ három mellett egy negyedik kategória is megjelent az önkéntes tûzoltó egyesületekrõl szóló szabályozásban: ezentúl az ifjúságneveléssel, hagyományõrzéssel foglalkozó egyesületek is köthetnek együttmûködési megállapodást a hivatásos tûzoltó-parancsnokságokkal.

Az, hogy egy önkéntes tûzoltó egyesület melyik kategóriába tartozik, a rendelkezésére álló erõés eszközállománytól függ. A legmagasabb, egyes kategóriába sorolt egyesületek rendelkeznek megkülönböztetõ jelzéssel ellátott tûzoltógépjármûvel és szaktevékenységüket rendszeresített, bevizsgált szakfelszerelésekkel látják el. A kettesbe tartozók az elõzõnél „gyengébb” arzenállal állnak készenlétben, olyan tûzoltó gépjármûvük vagy olyan megkülönböztetõ jelzés nélküli gépjármûvük van, amely alkalmas tûzoltáshoz és mûszaki mentéshez szükséges szakfelszerelések, oltóanyag és tûzoltó személyzet szállítására, a munkát pedig nem rendszeresített és bevizsgált szakfelszerelésekkel végzik el. A hármas kategóriába tartozó egyesületek eszközparkjában nem szerepel sem tûzoltógépjármû, sem olyan jármû, ami az elõzõ kategóriának megfelel, szakfelszerelésük nem rendszeresített és nem bevizsgált.
A három kategóriában eddig összesen négyszázharmincöt önkéntes tûzoltó egyesület kötött együttmûködési megállapodást hivatásos tûzoltósággal.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság február tizennegyedikén megjelent utasítása megváltoztatja a tavaly májusi, az önkéntes tûzoltón egyesületek támogatásának, tûzoltó szakmai irányításának és felügyeletének katasztrófavédelmi feladatairól szóló szabályozást. A módosított utasítás nevesíti a négyes kategóriájú önkéntes tûzoltó egyesületeket, amelyek szaktevékenységet ugyan nem végeznek, viszont aktív ifjúságnevelõ és hagyományõrzõ munkát folytatnak. Az illetékes hivatásos tûzoltó-parancsnoksággal kötendõ együttmûködési megállapodásban vállalják, hogy rendszeresen szervezik az ifjúsági és gyermektûzoltók nevelését, az õ tûzvédelmi ismereteik fejlesztését és ápolják a tûzoltó hagyományokat. Az új kategória bevezetésével újabb százhuszonkilenc egyesület elõtt nyílik meg a lehetõség együttmûködési megállapodás kötésére, ezáltal pedig arra, hogy a 2014-es pályázaton támogatásban részesüljenek.

Forrás: Katasztrófavédelem


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.