A Sanyi bácsi

droszler | 2014. március 15 08:28:09 | Körmendi Híradó |
Ha Körmend és polgárôrség, akkor Molnár Sándor

1996-ban Molnár Sándor vezetésével alakult meg a Körmendi Polgárôr Egyesület. A megyei és területi szinten is elismert szakemberrel beszélgettem.

– Sanyi bácsi, úgy tudom alapítója voltál Körmenden a polgárôrségnek?


– 1958-tól voltam hivatásos állományban, ’93-ban küldtek el nyugdíjba, tulajdonképpen rendjén is volt ez így. ’95-ben merült fel elôször, hogy Körmenden is polgárôrséget kéne alakítani, fel is kértek a megszervezésére, a vezetésére, de kétszer is nemet mondtam. Aztán 1996-ban mégis belevágtam, áldását adta rá a család is.

– 55 éves korod óta vagy akkor nyugdíjas. Mi történt addig az életedben?

– Encsrôl vonultam be határôrnek Kôszegre, a katonaság elôtt az ottani tanácson dolgoztam a pénzügyön. A sorkatonaságnál beszéltek rá a tiszti iskolára, amit 58 januárjában el is kezdtem. Apám ’54-ig rendôr volt. Amikor 1960-ban felavattak, mint hadnagy, a családnak ez egyfajta elégtétel volt, apámat is rehabilitálták aztán. Az Egyesített Tiszti Iskola elvégzése után volt egy két hónapos határôrképzés, majd 1960 októberétôl Dávidházán teljesítettem szolgálatot, ott ismerkedtem meg a feleségemmel is. ’62 májusa óta vagyunk házasok.
Aztán Ôriszentpéter, Körmend, Zalaegerszeg következett, a feladat nagyjából ugyanaz volt, csak a hatókör nôtt egyre inkább, a helyi feladatellátásból területi felelôsség lett, lövészeteket vezettem, ellenôrzéseket végeztünk. Aztán a sorállomány megszûnte után elkezdtük a körmendi laktanyát iskolává alakítani. Az ugyan még nem a mostani rendészeti iskola volt, de valamiféle alapokat mégiscsak adott ehhez.

– Tartalmas, sikeres pálya. A családi élet hogy alakult mindeközben?

– Két lányunk született. Az idôsebb, Tündi Rábagyarmaton tanít, a kisebb velünk él. Nóra sérült, születése óta meghatározza az életünket, de ezt egyikünk sem bánja. Lett volna lehetôségünk többször is otthonba, szakemberekhez
adni, felmerült egy kétes kimenetelû mûtét lehetôsége is, végigjártunk minden lehetôséget. A feleségem horgolt, kötött, mai szóval élve bedolgozott egy szövetkezetnek, ez valamennyi kis jövedelmet jelentett, ma részben ebbôl van egy minimális kis nyugdíja. A lányunk ma is fizikai gondozásra szorul, a körülötte lévô világot tulajdonképpen érti, de fizikailag teljesen ránk van utalva.

– Egy sikeres pálya és egy szívszorító családi történet. Ennek a kettôsségnek az ismeretében még inkább nagy dolog, hogy a családod „áldásával” vágtál bele a polgárôrködésbe. Most is támogatnak?

– A család türelme néha eléri a határt, mert a helyi vezetés mellett a megyei szövetség elnökhelyetteseként, és az országos munkabizottság tagjaként is voltak, vannak feladataim, s ezek jelentôs idôt kötnek le.

– Hányan vagytok összesen, illetve ebbôl hányan mozdíthatóak jellemzôen egy-egy helyzetben?

– 44 fô váltotta ki az új igazolványt, amire a törvény kötelez bennünket, ebbôl 10-15 fôt bármikor tudunk biztosítani.

– Ha jól tudom, jelenleg a munkáltató toleranciájára van bízva, hogy elengedi-e a dolgozóját „polgárôrködni”.

– Így van. Senki nem kap fizetést, a munkahelyeket tiszteletben kell tartani, mindezek ismeretében pláne fontos, hogy a minket érintô új szabályozások megfelelôek legyenek.

– Hogy látod a jövôt helyben, illetve országosan?

– A terveim szerint helyben 2, megyei szinten 3 évem van még a mandátumomból, azután szeretném átadni a vezetést. Nekünk szerencsére van egy irodánk, aminek „csak” a rezsijét kell fizetnünk, bérleti díjat nem kér tôlünk az önkormányzat. A megyétôl kapunk valamennyi támogatást. Itt az új egyenruhák terve, amit magunknak kellene megvenni. Nem lesz könnyû ez az utolsó idôszak, és az utódomnak sem lesz könnyû dolga. A rögös utakon ritkán járnak tömegek, s most, amikor a polgárôrök élete is egyre nehezebb, megnyugtató, hogy még mindig van, aki felvállalja a feladatokat. További jó munkát kívánunk!

kávé




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Megjelent a Körmendi Híradó   2014. március 04 09:16:00



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.