Szócska Miklós: a kormány újraélesztette az egészségügyet

droszler | 2014. március 19 21:20:09 | körmendi hírek |
Kattintson a képere ! Körmend, 2014. március 19., szerda (MTI) - A kormány az elmúlt években újraélesztette az egészségügyet, amelyet eladósítva, szétesõben lévõ ellátórendszerrel, népegészségügyi krízishelyzetben vettek át - hangoztatta az egészségügyért felelõs államtitkár szerdán Körmenden.

Szócska Miklós szavai szerint négy év alatt megoldották a krízishelyzeteket, és a legfontosabb fejlesztésekhez is sikerült forrásokat biztosítani.
Az államtitkár bejelentette: a következõ másfél évben Körmenden csaknem 1,7 milliárd forint uniós és hazai forrásból újítják fel a Batthyány-Strattmann László Kórház központi épületét, így a belgyógyászat és a sebészet, valamint a járóbeteg-ellátás is jobb körülmények közé kerülhet, megújul a mûtõblokk, és korszerûbb mûszerek is érkeznek az intézménybe.
Az államtitkár ismertetése szerint egy olyan ésszerû keretrendszert kellett kialakítani, amelyben minden ellátóhelynek megvan a maga szerepe, ehhez a szerephez pedig megfelelõ fejlesztési forrásokat is hozzá kell rendelni.
Hozzátette: átlátható, egyértelmû betegutakat kell kialakítani, egyértelmûen meg kell erõsíteni az olyan ellátásokat, mint az egynapos sebészet, a járóbeteg-ellátás és a krónikus ellátás.
Szócska Miklós szólt arról is, hogy egy olyan népegészségügyi cselekvéssor közben vannak, amelynek következtében már "nem a halottakat kell számolni, hanem egyre inkább a túlélõket".
Hozzátette: a kedvezõbb helyzet kialakulásához hozzájárultnak a nemdohányzók védelmérõl, a népegészségügyi termékadóról, a transzzsír biztonságos értékhatár alá szorításáról szóló új jogszabályok, valamint a beindított szûrõprogramok is.

Kattintson a képere !

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, a Fidesz-KDNP helyi országgyûlési képviselõjelöltje utalt arra, hogy a körmendi kórházban a modellváltás, az integráció és a fejlesztés szinte egyszerre történik.
Emlékeztetett, hogy négy éve még a létéért küzdött az intézmény, a bezárás fenyegette, most pedig olyan kórháza lesz a körmendieknek, ahol a lehetõ legjobb ellátást kaphatják meg.
Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház fõigazgatója elmondta: az uniós projekt keretében biztosított az anyagi forrás, a közbeszerzések miatt azonban várhatóan csak õsszel kerülhet sor az alapkõletételre és valamikor a jövõ év harmadik negyedévében fejezõdik majd be az építkezés.
Ennek ideje alatt a körmendi kórházban csak a járóbetegeket tudják ellátni, a fekvõbetegeket átmenetileg Szombathelyen és Szentgotthárdon gyógyítják majd, de szavai szerint megéri a kényelmetlenség, hiszen a városnak egy korszerû kórháza lesz.

mti

Fotó: Jámbori


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.