Május 6-án ül össze az új Országgyűlés

droszler | 2014. április 18 15:52:07 | Választás 2014 |
Május 6-ára hívja össze az Országgyûlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója, Altorjai Anita pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az államfõ az alakuló ülés összehívásáról levélben tájékoztatta az országgyûlési választásokon parlamentbe jutott pártok listavezetõit.
A köztársasági elnök alkotmányos kötelezettségeivel összhangban, az alaptörvény vonatkozó rendelkezései alapján és az országgyûlési választások hivatalos végeredményének várható kihirdetésére figyelemmel döntött az idõpontról. Ezzel összefüggésben felkérte a listavezetõket, hogy a hagyományoknak megfelelõen kezdjék meg az Országgyûlés alakuló ülésével kapcsolatos elõkészítõ tárgyalásokat - közölte Altorjai Anita.
Az Országgyûlés alakuló ülését az alaptörvény értelmében az államfõ hívja össze a választást követõ 30 napon belüli idõpontra.
A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdõdik, és a következõ Országgyûlés megalakulásáig tart.
A köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselõk több mint felének a szavazata szükséges.
Szintén az alakuló ülésen választják meg - az országgyûlési törvény szerint a frakcióvezetõk indítványára, a korelnök javaslata alapján - titkos szavazással a házelnököt, az alelnököket és a jegyzõket. Közös indítvány híján a legnagyobb létszámú képviselõcsoport vezetõje jogosult a házelnök személyére indítványt tenni. Ez esetben az alelnököket és a jegyzõket már az õ javaslatára választják meg, a frakcióvélemények meghallgatása után. A háznagyot a házelnök javaslatára választják meg.
A megválasztott képviselõk megbízólevelüket az Országgyûlés alakuló ülését megelõzõen a köztársasági elnöknek nyújtják be.
Az alakuló ülést az államfõ nyitja meg, majd tájékoztatást ad a megbízólevelek átvételérõl. A korelnök és a korjegyzõk hivatalba lépése után a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be a választásról az Országgyûlésnek.
A képviselõk a mandátumvizsgálat eredményérõl szóló határozat elfogadása után esküt tesznek, majd vita nélkül határoznak a választással kapcsolatos beszámolók elfogadásáról.
Szintén az alakuló ülésen, a választási beszámolók elfogadása után jelentik be a frakciók megalakulását.

mti


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.