Kullancs-térkép: Melyek a veszélyeztetett területek?

droszler | 2014. május 01 09:21:09 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Kattintson a képere !Kíváncsi, hogy az elmúlt években földrajzilag hol fordult elõ a legtöbb kullancs okozta megbetegedés? Melyek hazánkban a nagy fertõzéskockázatú területek? Nézze meg az elmúlt évek adatait!

A két leggyakoribb betegség
A két leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór és a kullancsencephalitis. Míg az elõbbi ellen kizárólag a kullancsok elkerülésével védekezhetünk, addig a kullancsencephalitis védõoltással is megelõzhetõ.


A kullancs által terjesztett betegségek tekintetében Magyarország közepesen fertõzött országnak mondható, azonban a szokatlanul enyhe tél miatt idén kullancsinvázióra számíthatunk.

Szezonális elõfordulás
2013-ban a betegségek az elõzõ évekhez hasonlóan a tavaszi-nyári hónapokban fordultak elõ, amikor az éghajlati viszonyok a kórokozót terjesztõ kullancsok életfeltételeinek, szaporodásának kedveztek. A legtöbb kullancsencephalitis-os esetet májusban és júniusban regisztrálták, míg a Lyme-kór okozta megbetegedések 83,5 százaléka egész nyáron (május és augusztus között) észlelhetõ volt - tette közzé az Országos Epidemiológiai Központ.

Forrás, további információ és térképek: webbeteg.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.