Rákkeltő kemikáliák a mindennapokban

droszler | 2014. május 13 18:47:03 | tudomány |
Egy új amerikai tanulmány a lehetõ legkevesebb érintkezést tanácsolja azokkal a vegyi anyagokkal, amelyek leginkább növelhetik a mellrák kockázatát, és részét képezik a mindennapi életnek. Az Environmental Health Protection címû szaklapban hétfõn megjelent tanulmány összeállította annak a 17 kemikáliának a listáját, amelyek állatoknál emlõrákot idéznek elõ, és amelyekkel sokan naponta érintkeznek. Hangsúlyozták, ugyanezek az anyagok hozhatók összefüggésbe az emberi mellrákkal is.

A benzinben, a gázolajban, a kipufogógázban található anyagokról, illetve a tûzálló vagy folttaszító anyagokról, az oldószerekrõl, a festékeltávolítókról, az ivóvíz kezeléséhez használt fertõtlenítõk származékairól van szó - magyarázta Ruthman Rudel, a newtoni Silent Spring Intézet kutatási igazgatója, a tanulmány társszerzõje. A tudósok azt javasolják a nõknek, hogy a lehetõ legkevesebb ideig tegyék ki magukat benzin és gázolaj gõzének vagy kipufogógázoknak, fõzés közben kapcsolják be a páraelszívót, csökkentsék a megégett ételek fogyasztását, ne vásároljanak poliuretán habbal készült fotelt, díványt, kerüljék a folttaszító szõnyegeket és lakástextileket.

Javasolják azt is, hogy a mellrák megelõzése céljából keressenek olyan hajfestéket, amelyikben nincs perklóretilén vagy más oldószerek, szerezzenek be ivóvíztisztító karbonszûrõt, csökkentsék a házipor mennyiségét úgy, hogy a lakásba lépve vegyék le a cipõt, és használjanak nagy hatékonyságú részecskeszûrõvel ellátott porszívót.

MTI/ Weborvos


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.