Felkészülés az újabb árhullámra a Rábán

droszler | 2014. május 15 22:40:46 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Az utóbbi napok idõjárása a Rába vízgyûjtõ területein is nagy mennyiségû csapadékot hozott. A lehullott esõ következtében a folyó magyarországi szakaszán árvízvédelmi készültség elrendelésére volt szükség. Az árhullám elleni operatív védekezést az Országos Vízügyi Fõigazgatósághoz tartozó Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság irányítja.

A Rába vízállását a magyar és osztrák vízügyi szakemberek összehangoltan figyelik. A folyó határon túli vízgyûjtõ területeinek csapadék értékei, meteorológia elõjelzései alapján pontos közelítéssel számítható az áradás mértéke, a várható tetõzések ideje. A térségben 24 órás hidrológiai ügyelet mûködik. Az elõrejelzések szerint újabb árhullám közeleg, a vízgyûjtõre hulló nagy mennyiségû, csütörtöki és pénteki csapadék miatt. Ez az árhullám a legfrissebb elõrejelzések szerint alacsonyabban tetõzik, mint a hét eleji árhullám.

A vízügyi ügyelet az érintett önkormányzatokat is értesítette, tájékoztatta a kialakult és várható helyzetrõl. A május elején - még az árhullám érkezése elõtt - 10 önkormányzat részére átadott korszerû vízkár-elhárítási tervek szintén segíthetik a védekezést. Az Országos Vízügyi Fõigazgatóság, illetve a helyben mûködõ Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereinek mûszaki irányítása mellett szakszerû és eredményes vízkár elhárítás valósul meg a Rába mentén.

Eddig Csákánydoroszló, Gasztony Alsóújlak, illetve Rátót községeknek, valamint a csörötneki erõmû védekezésének irányításában nyújtott a vízügyi igazgatóság mûszaki segítséget. A segítségre továbbra is számíthat a térség lakossága, s a gazdálkodó üzemek. A mûszaki irányítás mellett, akár az árvízvédelmi raktárak készleteinek rendelkezésre bocsátására is. (homokzsák fáklya, fólia, stb) is sor kerülhet.

A védelmi szakaszokon a riasztási szint elérésekor a zsilipeket lezárták. A szentgotthárdi duzzasztó az árvízi üzemelési rend szerint mûködik. A helyzetrõl tájékoztatást kaptak az érintett partnerek, például a közutak kezelõi, a katasztrófavédelem vezetõi.

Az árvízi védekezés az elrendelt fokozatnak megfelelõen, rendben zajlik. A gátõrök- és a vízügyi mûszaki szakemberek folyamatos járõr- és figyelõszolgálatot tartanak, bejárást végeznek. A védekezésnek ebben a szakaszában 50-60 vízügyi szakember vesz részt. Az árvíz okozta károkat folyamatosan mérik fel.

A kialakult helyzetrõl a média folyamatosan tájékoztatást kap, s a részletekrõl a nyuduvizig.hu oldalon is elérhetõk a friss információk.



Országos Vízügyi Fõigazgatóság, 2014. május 15.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.