Pünkösdi Balassi-hangverseny Budapesten

droszler | 2014. június 01 19:53:44 | kultúra |
Kattintson a képere !Három õsbemutató gazdagítja a Pünkösdi Balassi-hangversenyt június 8-án, pünkösd vasárnapján a magyar fõvárosban. Az európai Balassi-kultusz központja, a www.balassi.eu Pesten, a Ferenciek terén magasodó Pesti Ferences Templomban rendezi meg az irodalmi, zenei élményt kínáló koncertet, amelyen három erre az alkalomra írt vers – melyeket Balassi-kardos költõk alkottak – megzenésített változatát hallgathatják meg az európai mûvészeti értékek hívei.

A 15 órakor kezdõdõ programban a dallamkeret bevezetõ részét Vékey Mariann énekkara, a Törökbálinti Cantabile Kórus nyújtja, ezután Elmer István ceremóniamester üdvözli a megjelenteket. Róka Szabolcs: énekmondó idézi fel Balassi Bálint-alakját a Borivóknak való címû vers elõadásával, majd egy különleges csángó doromb éneket mutat be. Ez után hangzik el az elsõ õsbemutató: a délvidéki Tari István költeménye, a Tüzes nyelvek.

Az énekmondó után Bíró László katolikus tábori püspök köszönti a híveket, majd a második õsbemutató hangzik el: Ágh István Farsangi pünkösdölés címû versét Szûts István zenésítette meg, õ kíséri zongorán az énekest, Bedõcs Imrét.

A dallá formált vers után Molnár Pál, a nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard alapítója üdvözli a közönséget, és harmadik elõadóként a Misztrál együttes lép az oltár elõtti térben a templom közönsége elé. Balassi Széllel tündökleni kezdetû versét már korábban megzenésítette Tóbisz Tinelli Tamás, ennek bemutatása után egy Babits-verset énekelnek: Csak egy kis méhe, zeneszerzõ Török Máté, majd õsbemutatóként Kiss Benedek Pünkösd havában címû poémáját, amelyet Heinczinger Miklós zenésített meg, mutatja be a zenekar.

Zárásként Reisz Pál templomigazgató üdvözli a híveket, majd Vékey Mariann énekkara, a Törökbálinti Cantabile Kórus helyezi dallamkeretbe a hangversenyt.

A szervezõk örömmel várják a híveket, a költészet és a zene híveit pünkösd vasárnapján, június 8-án 15 órakor Pesten, a Ferenciek terei ferences templomban.

Forrás: http://www.balassi.eu/fejlemenyek/


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.