Pünkösdi vastaps a Ferences Templomban

droszler | 2014. június 09 10:35:02 | kultúra |
Fergeteges sikerrel zajlott a Pünkösdi Balassi-hangverseny a Pesti Ferences Templomban pünkösd vasárnap délutánján. Az istenháza népes közönsége három irodalmi-zenei õsbemutatót is meghallgathatott a koncert színgazdag mûsorában.

Bíró László katolikus tábori püspök Balassi Bálint istenes verseibõl idézve érzékeltette, hogy a viharos életû költõ idõrõl idõre megért a Teremtõhöz, sok strófájában kifejezte „ifjúságának vétkét”, verssorokban gyónta meg bûneit. Reisz Pál ferences szerzetes atya a pünkösd szépségére világított rá, és közös imára hívta a híveket. Molnár Pál újságíró, a Balassi Bálint-emlékkard alapítója a vers és a zene egymást nemesítõ erejére utalt, és kifejezte, hogy a poéták és a muzsikusok közös alkotása új vonzerõt adhat a pünkösdnek. Elmer István ceremóniamester, az Új Ember fõmunkatársa megjelenítette a költõi és zenei irányzatok közös értékét, a pünkösd fénybe állítását.

Vékey Mariann énekkara, a Törökbálinti Cantabile Kórus egy Vivaldi- és egy Liszt Ferenc-mûvel emelte dallamkeretbe a hangversenyt. Róka Szabolcs énekmondó: Balassit lanttal énekelve dicsérte az áldott szép pünkösdöt, doromb énekkel elevenítette meg a csángó tavaszt, majd az elsõ õsbemutatóként a délvidéki Tari István a Tüzes nyelvek címû költeményét mutatta be reneszánsz életérzéssel.

A közönség nagy tapssal köszöntötte a templompadból felálló Ágh István Balassi-kardos költõt. Az õ Farsangi pünkösdölés címû versét Szûts István zenésítette meg, õ maga kísérte zongorán az énekest, Bedõcs Imre énekest.

A Misztrál együttes lépett következõ mûsorrésszel az oltár elõtti térbe: a zenekar Balassi Széllel tündökleni kezdetû versével hevítette a pünkösdi hangulatot. Ezt a költeményt már korábban megzenésítette Tóbisz Tinelli Tamás. Egy Babits-vers következett: Csak egy kis méhe, zeneszerzõ Török Máté; majd õsbemutatóként Kiss Benedek Pünkösd havában címû poémáját, amelyet Heinczinger Miklós zenésített meg, mutatja be a zenekar.

A templom falai között szokatlanul: a zeneszámok elhangzása után többször harsant fel vastaps, sõt az énekek között elhangzó köszöntéseket is tapssal jutalmazta a közönség, amelyben hívõk és nem hívõk egyaránt helyet foglaltak.

Forrás: http://www.balassi.eu/fejlemenyek/


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.