Az egészséges ivóvízért

droszler | 2014. július 24 20:05:31 | Körmendi Híradó |
Végéhez közeledik a „Körmend térségi vízmû ivóvízminôség javítása” projekt

Jó ütemben folyik a „Körmend térségi vízmû vízminôség javítása” elnevezésû projekt megvalósulása, melynek eredményeként jelentôsen javul Körmenden és térségében a vízminôség. A város közel 200 millió forintot nyert a beruházáshoz, hogy az elavult, horgonyzott tartalmú bekötô vezetékeket lecseréljék, és ezzel együtt a víztisztító technológiát és a gépházat felújításák.
A beruházás a végéhez közeledik.


Körmenden a Hunyadi utcai központi telephelyen átépítették és modernizálták a meglévô gépházat, most szerelik be annak az új, nagy teljesítményû technológiának az utolsó elemeit, mely 2000 m3/nap kapacitású, korszerû vízkezelésre képes. Az üzemeltetés biztonsága céljából összesen 3 darab új víztermelô kút is létesült. Horvátnádalján új gépházat építettek magas színvonalú vízkezelôrendszerrel, amely a kutakból kitermelhetô napi 800 köbméter vízmennyiség kezelését biztosítja.
A pályázatból sikerült Körmenden az elavult, nehezen tisztítható, töréssel, vízveszteséggel veszélyeztetett bekötôvezetékeket is cserélni. A fejlesztést követôen itt pár százalékos fogyasztáscsökkenés várható, és az egész rendszerben sokkal jobb minôségûbb ivóvízet biztosítanak a modern technológiával, az arzén-, a vas- és a mangántartalom jelentôs csökkentésével.
A „Körmend térségi vízmû ivóvízminôség javítása” projekt kivitelezési munkálatait tavaly júniusban kezdte el a Wizler-Aqua Kft., miután Körmend Város Önkormányzata 182.203.200,- Ft vissza nem térítendô támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül KEOP-1.3.0/09-11 „Ivóvízminôség-javítás” tárgyú pályázatán. A támogatás a projekt 202.448.000,- Ft összegû teljes megvalósítási költségének 90%-át fedezi. Ennek 85%-a az Európai Unió Kohéziós Alapjából, 15%-a pedig Magyarország központi költségvetésébôl származik. A projektköltség fennmaradó 10%-át Körmend Város Önkormányzata saját forrásból, illetve önerô-támogatási alapból finanszírozza.

mj


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.