Felhőszakadás Vas megyében – Összefoglaló

droszler | 2014. július 31 09:30:21 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Az Országos Meteorológiai Szolgálat július 30-án másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Vas megye területére heves zivatar és felhõszakadás veszélye miatt. A vihar délután meg is érkezett megyénkbe. Harmincöt esetben riasztották a tûzoltó egységeket letört faágak, úttesteket elöntött, illetve pincékbe betört víz eltávolításához.

Tegnap délután és este a hirtelen lehulló nagy mennyiségû csapadék adott munkát a megye tûzoltó egységeinek. Vas megye szinte teljes területén szükség volt tûzoltói beavatkozásra, legtöbb esetben Szombathely, Kõszeg és Körmend térségébe riasztották a tûzoltókat, ahol kidõlt fákat, letört faágakat, pincékbe betört és úttesten hömpölygõ vizet kellett eltávolítani az egységeknek.

Tömegesen érkeztek a bejelentések, ezért a hatékony kezelésük érdekében megerõsített szolgálatot látott el a megyei mûveletirányítási ügyelet, illetve a Körmendi Hivatásos Tûzoltó-parancsnokság. A megye három hivatásos és három önkormányzati tûzoltó-parancsnoksága, valamint öt önkéntes tûzoltó egyesülete folyamatosan dolgozott a viharkárok felszámolásán.

Szombathelyen ideiglenesen lezárták a Zanati út egy szakaszát, mivel nagy mennyiségû víz gyûlt össze a vasúti aluljáróban. A helyi hivatásos tûzoltó egységek egy elakadt gépjármûvet is kimentettek az aluljáróból.

Rönökön, az Alkotmány úton egy villanyoszlopot döntött ki a szél, ezért a 8-as fõút ezen szakasza ideiglenesen szintén lezárásra került. A mûszaki mentés idejére a rendõrség mellékutakra terelte a forgalmat.

A víz az esti órákban a vasútvonalat is alámosta Kõszeg és Kõszegfalva között, itt vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A vasúti közlekedést a szakemberek várhatóan a délelõtti órákban állítják helyre.

A magasan fekvõ területekrõl lezúduló víz miatt több településen védekezési munkálatokra is szükség volt. Homokzsákokkal védekeztek Kõszeg, Kõszegfalva, Kõszegdoroszló, Narda, Felsõcsatár és Bucsu településeken, mindösszesen 25 lakóházat veszélyeztetett a víz. A védekezési munkálatokhoz a megyei katasztrófavédelem 6000 homokzsákot biztosított, melybõl 2500 került felhasználásra. A helyszíni védekezési munkákat a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei irányították.

A legfrissebb meteorológiai elõrejelzések szerint a délutáni óráktól további zivatarra, felhõszakadásra lehet számítani, bár a tegnapinál kisebb intenzitással. A várható csapadék miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsõfokú figyelmeztetést adott ki Vas megye területére.



Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.