Jelenleg 137,7 km-en van I. fokú árvízvédelmi készültség...

droszler | 2014. szeptember 13 13:49:02 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Jelenleg 137,7 km-en van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az országban.

A Principális csatornán, Nagykanizsán továbbra is készültséget tart fenn a Vízügyi Igazgatóság, az elöntések miatt útlezárásokra került sor a térségben.

A Principális-csatorna menti talajviszonyok feltárására a talajmechanikai szakértõt kirendeltük . A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi szervezetéhez szükséges létszám-átcsoportosítások megtörténtek. A Kebele-patak és a Kerka patak térségben (Alsószenterzsébet, Zalaszombatfa) a Vízügyi Igazgatóság munkatársai figyelõ-járõr szolgálatot látnak el.

A Mura-folyón és Kerka-patakon végzendõ mérésekhez átvezénylés után a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság mérõcsoportja megérkezett.

Áttekintettük a hajózható folyószakaszokon esetleg szükségessé váló hajózási zárlat lehetõségét. Jelenleg korlátozás kezdeményezésére nincsen szükség.

A belvízzel veszélyeztetett területeken a vízlevezetõ rendszerekben a mederállapot felmérését, mûtárgyak állapotának felmérését, a nagyobb vízfolyásgátló akadályok eltávolítását, a szivattyútelepek üzembiztonságának helyreállítását folyamatosan végzik a vízügyi szakemberek.

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:
Szombaton még erõsen felhõs idõ lesz, és sokfelé várható esõ, zápor, helyenként zivatar. Ezt követõen egyre több lesz a napos órák száma, és legfeljebb elszórtan alakul ki záporesõ, esetleg zivatar. A hajnali, reggeli órákban foltokban köd is képzõdhet, ami gyorsan feloszlik.

Jelentõs mennyiségû csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70%-n várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS
A hajnali intenzív csapadék hatására, intenzív vízállás emelkedések indultak meg. Ehhez hozzájárul a korábban hullott, csapadékból származó magas talajnedvességi állapot. Az újabb árhullámok magas mederteltségre érkeznek.

Jelenleg 137,7 km-en van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az országban. Érintett vízfolyások: Duna, Mura, Zala és Rába, valamint ezen folyók egyes mellékvízfolyásai.

A Duna magyarországi felsõ szakaszán Nagybajcsnál az I. fokú készültség szintjét közelítõ vízállások várhatók, Budapestnél az alsó rakpart szintjét el nem érõ levonulási szintre számíthatunk.

A Lajta ma reggel lassan áradó jellegûvé vált. Mosonmagyaróvárnál a tegnap kialakult árhullám miatt ma reggel az I. fokú készültségi szint (160 cm) körüli a vízállás. A megindult második árhullám várhatóan utoléri az elsõ árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a jövõ hét közepén.

A Rába árad, Szentgotthárdnál ma délutánra III. fokot (370 cm) is elérheti a vízállás, Körmendnél is III. fokot (440 cm) meghaladó vízállásra számítunk már ma estére. Jelen állapot szerint Sárvárnál I. fokot (350 cm) meghaladó vízállás is kialakulhat a keddi nap folyamán. Jelentõs völgyi elöntésekre számíthatunk a teljes völgyszakaszon.

A Mura vasárnap folyamán Letenyénél becsülhetõen eléri majd a III fokot (430 cm). A Mura modell szerint becsülhetõen 460 cm körüli tetõzõ vízállás várható.

A Dráva vízgyûjtõjén a napokban leesett csapadék hatására újabb árhullám indult el. A folyón a védvonalak mentén III. fokú vízállások várhatóak a jövõ héten. A horvát erõmûvek mûködése az árhullámok várható tetõzését módosíthatja.

A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. A lehullott csapadék hatására becsüljük, hogy Zalaapátinál fokozatot elérõ vízállás fog kialakulni kedd körül.

A Marcalon a lehullott, nem jelentõs csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre számítunk.

A Répcén újabb árhullám alakult ki, Répcevisnél jelenleg intenzív áradás tapasztalható.

A Balatonon a vízparti sávban fekvõ településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelõs helyi szakemberek készenlétben állnak.

Belvízvédelmi helyzet
Jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén, 11 szakaszon van érvényben I. fokú, 4 szakaszon II. fokú, 5 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség, A ma reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 554 ha, ebbõl 5 ha vetés-szántó. A védekezésben 133 fõ vesz részt.

A meteorológiai helyzet fokozott bizonytalansága (az elõrejelzések alapjául szolgáló elemzéseket nagyrészt még mindig le nem hullott csapadékból kell elkészíteni) miatt a hidrológiai helyzet a fent ismertetettõl eltérõen is alakulhat.

Országos Mûszaki Irányító Törzs, 2014. szeptember 13.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.