Megelőző védekezés a 86-os főúton

droszler | 2014. szeptember 13 18:01:20 | Környezeti hírek Körmendieknek |
62 beavatkozás a csapadék miatt, megelõzõ védekezés a 86-os fõúton a Rába áradása miatt


Ma hajnalban hirtelen nagymennyiségû csapadék zúdult le a megye területére. A nap folyamán 62 esetben riasztották a tûzoltó egységeket pincékbe betörõ, lakóházakat és utakat veszélyeztetõ víz miatt. A megye vízfolyásai, köztük a Rába folyó is megáradt. Két járási (Hármashatár, Õrség) és egy települési önkéntes mentõcsoport (Csákánydoroszló), valamint egy települési polgári védelmi szervezet (Szakonyfalu) is részt vesz a védekezésben. Délután két órakor a Körmendi Helyi Védelmi Bizottság döntése értelmében megkezdték a 86-os fõút megelõzõ bevédését.
A hajnali csapadék hatására intenzív vízszintemelkedés indult meg a megye vízfolyásain. A Rábán Szentgotthárdnál harmadfokú, Körmendnél másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, és a víz továbbra is árad.

Délután egy órakor ülésezett Körmenden a helyi védelmi bizottság, melyen a közlekedés biztonsága, illetve a közúti forgalom zavartalansága érdekében határoztak a 86-os fõút Csörnöc-patak menti szakaszának bevédésérõl. A védekezési munkálatokat két vízügyi szakember, a városgondnokság nyolc munkatársa, valamint a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola öt tanulója végzi, a feladatok végrehajtását a katasztrófavédelem helyi mûveletirányító tisztje irányítja. A védmûvet 4000 homokzsák felhasználásával 115 méter hosszan építik.

Védekezés kezdõdött Körmenden, a Hunyadi úton, a Diófa utcában, valamint a Gárdonyi utcában. A homokzsákolási és szivattyúzási feladatokat a helyi hivatásos tûzoltók és a helyi rendészeti szakközépiskola tizenegy tanulója hajtja végre.

Csákánydoroszlón, a Dózsaligetben nyolc lakóházat veszélyeztetett a víz, itt a település önkéntes mentõcsoportja avatkozott be, és homokzsákokkal védték meg az ingatlanokat víz betörésétõl.

Továbbra is dolgozik a Hármashatár Mentõcsoport, és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója 14:00-kor elrendelte az Õrség Mentõcsoport alkalmazását. A mentõcsoport 24 fõvel négy gépjármûfecskendõvel, és két mobilszivattyúval védekezési munkákat lát el Magyarlak, Kondorfa, Velemér, Pankasz településeken.

Szombathelyen, a Petõfi-telepen továbbra is homokzsákokkal és szivattyúzással védik a lakóházakat.

Ma délután 17:00-ig 62 esethez riasztották a megye tûzoltó egységeit, és jelenleg 10 további beavatkozás van folyamatban. A három hivatásos és három önkormányzati tûzoltó-parancsnokság mellett 16 önkéntes tûzoltó egyesület, 122 fõvel és 18 technikai eszközzel vesz részt a beavatkozásokban. A Hármashatár Mentõcsoport 21 fõvel, az Õrség Mentõcsoport 24 fõvel, a Csákánydoroszlói Önkéntes Települési Mentõcsoport 18 fõvel avatkozott be, valamint a szakonyfalui települési polgári védelmi szervezet 20 fõvel védekezett. A tûzoltó egységek és mentõcsoportok szivattyúzási és homokzsákolási feladatokat láttak el, mindösszesen 58 lakóházat védtek meg a víz betörésétõl.

A lehullott csapadék miatt védekezési és vízszivattyúzási munkálatokat hajtottak végre 19 településen: Narda, Sorkifalud, Felsõcsatár, Kõszeg, Torony, Sorkikápolna, Söpte, Ják, Szombathely, Szentpéterfa, Kenéz, Alsószölnök, Szakonyfalu, Csákánydoroszló, Máriaújfalu, Bajánsenye, Õriszentpéter, Rábatótfalu, Rábagyarmat településeken.

A védekezési munkákat mindenütt a megyei katasztrófavédelem helyszíni mûveletirányító tisztjei irányítják, a katasztrófavédelem ez idáig közel 25.000 homokzsákot és 36 szivattyút biztosított a települések megvédéséhez.

Lezárt útszakaszok:

Rábatótfalu – országhatár
Halogy – Nádasd
Molnaszecsõd – Döröske
Máriaújfalu – Farkasfa
Kerkáskápolna - Magyarföld
Felsõmarác bekötõút
Ják – Balogunyom
Szakonyfalu 15:45-tõl újra megközelíthetetlen. Alsószölnök továbbra is csak Ausztria és Szlovénia felõl megközelíthetõ.

forrás: Vas Megyei Katasztrófavédelem


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.