Két embernek kellett elhagyni otthonát Sorkikápolnán

droszler | 2014. szeptember 16 09:41:05 | Környezeti hírek Körmendieknek |
A tegnap éjszakai tetõzést követõen tovább csökkent a Rába folyó vízszintje Körmendnél, elsõfokúra mérsékelték a készültséget. Másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben viszont Rumnál és Sárvárnál, továbbá elsõfokú a folyó Sárvár alatti szakaszán. Tegnap este két embernek kellett elhagynia otthonát Sorkikápolnán.
Lakóházakat veszélyeztetett a víz tegnap délután Vasváron, a György-majorban, ahol a körmendi hivatásos tûzoltók megelõzõ jelleggel homokzsákokkal védték meg az ingatlanokat és a szarvasmarha telepet.

Kám határában, a szennyvíztisztító telep védelme érdekében megelõzõ jelleggel homokzsákokat töltenek a helyi önkéntes tûzoltó egyesületek, és megkezdték a védmû megerõsítését, magasítását. Munkájukat a katasztrófavédelem helyszíni mûveletirányító tisztje irányítja. Az éjszaka folyamán a helyi önkéntes tûzoltók figyelõszolgálatot láttak el a területen.

Három lakóházat zárt el a felgyülemlett csapadékvíz Sorkikápolnán, az Alkotmány utcában. A szombathelyi hivatásos tûzoltók szivattyúkkal dolgoztak a víz eltávolításán. Két embernek ideiglenesen el kellett hagynia otthonát, elhelyezésükrõl az önkormányzat gondoskodott.

Püspökmolnáriban egy horgásztanyát vett körbe a víz, és ketten bent rekedtek a tanyán. A körmendi hivatásos és vasvári önkormányzati tûzoltók vonultak a helyszínre, és csónakkal hozták a ki a bent rekedt személyeket a vízzel körülvett területrõl.

A katasztrófavédelem mûveletirányító tisztjei, valamint az önkéntes tûzoltó egyesületek folyamatos figyelõszolgálatot látnak el a veszélyeztetett településeken, és felkészülnek az esetleges védekezésre. A megyei katasztrófavédelem felkészült továbbá az erõk-eszközök átcsoportosítására, hiszen a következõ napokban ismét harmadfokú készültséget megközelítõ vízállásra számítanak a folyó Sárvár alatti szakaszán, Vas megyében, a Ragyogó-hídnál.

Jelenleg 6 mellékútvonalon van teljes útzár a vízátfolyások miatt:

• Karakó belterülete
• Molnaszecsõd-Döröske
• Boba és Nagypirit
• Sótony és Ikervár
• Sorkifalud és Sorkikápolna
• Alsószölnök és az országhatár

Vas Megyei Katasztrófavédelem


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.