Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2014. június 30 16:21:20 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2014. június 25-ei ülésérõl.

Beszámoló a Szociális Szolgáltató és Információs Központ munkájáról

A Szociális Szolgáltató és Információs Központ az elõzõ évi munkájáról, szakmai tevékenységérõl a 2014. június 25-ei testületi ülésen számolt be részletesen. A beszámoló legfontosabb pontjai a következõk voltak:
Étkeztetés: Az étkeztetés keretében a hét minden napján azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezésérõl gondoskodnak, akik azt maguk, illetve eltartottjaik részére koruk, egészségi állapotuk, vagy szociális helyzetük miatt tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani. Az étkeztetésért és az ebéd házhozszállításáért jövedelemtõl függõen térítési díjat kell fizetni. Jelenleg az étkeztetésben részesülõk száma: 158 fõ.

Házi segítségnyújtás: A házi segítségnyújtás biztosításával azon idõskorú, szociálisan rászorult embereknek kívánnak segítséget nyújtani, akik Körmend és a Kistérsége Önkormányzati Társulás közigazgatási területén életvitelszerûen tartózkodnak és a szolgáltatást igénybe kívánják venni. A házi segítségnyújtás az ellátást igénylõk részére csak meghatározott gondozási szükséglet fennállása esetén nyújtható. Nekik biztosítják az alapvetõ gondozási és ápolási feladatok elvégzését, az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közremûködést. 2013-ban az ellátottak száma 147 fõ.

Jelzõrendszeres házi segítségnyújtás: A Jelzõrendszeres házi segítségnyújtást a korábbi évekhez hasonlóan Körmend és Kistérsége Önkormányzati Társulás 25 településen, 60 db készülékkel biztosították 2013-ban is. Ez az idõs, egyedül élõ, egészségi állapotuk miatt rászoruló emberek segítésének egyik legfõbb eszköze. A Sonaris Kft által mûködtetett otthoni berendezés, és a napi 24 órában mûködõ diszpécserközpont növeli az egyedül élõ idõsek biztonságérzetét, és sokuknak talán a külvilággal való kapcsolattartás egyik formája.

Idõsek nappali intézménye: Idõsek nappali ellátása személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatás. Szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátása részben képes idõskorúak napközbeni gondozására szolgál. Az ellátást igénybe vevõk részére biztosítanak szociális, egészségi és mentális állapotuknak megfelelõ, a napi élettevékenységet segítõ közösségi szolgáltatásokat. Az idõsek nappali ellátására engedélyezett férõhelyek száma 90 fõ. Jelenlegi ellátottak száma 86 fõ.
Idõskorúak Gondozóháza: Az Idõskorúak Gondozóházában az engedélyezett férõhelyek száma: 14. Jelenleg 2 férfi és 12 nõi férõhellyel rendelkezik a gondozóház.

Családsegítõ Szolgálat: A szolgálat ellátási területe: Körmend Város és 12 kistérségi település közigazgatási területe. Ellátottak köre: olyan 18 évnél idõsebb hátrányos szociális helyzetû lakosok és azok családjaiból tevõdnek össze, akik életvezetési zavarokkal küzdenek, vagy nehéz anyagi és szociális körülmények között élnek. Saját érdekeiket képviselni nem tudják, így problémájuk megoldásában segítséget igényelnek. A szolgálat feladata és tevékenysége: információnyújtás, tájékoztatás, szociális és életvezetési és mentálhigiénés tanácsadás, jelzõrendszerrel való kapcsolattartás, együttmûködés, egyéni esetkezelés, tanácsadás, ügyintézés, családgondozás, segítõ beszélgetés, kirándulások szervezése, játszóházak kialakítása, lebonyolítása, környezettanulmányok elkészítése, szociális otthoni elhelyezéseknél közremûködés, adminisztrációs feladatok ellátása, aktív korú nem foglalkoztatottak ellátása, valamint egyéb szociális feladatellátást igénylõ tevékenység elvégzése.
2013. 01. 01-tõl -2013. 12. 31-ig a szolgálat által gondozott családok száma 108.

Szenvedélybetegek nappali intézménye: Azon szenvedélybetegséggel küzdõ személyek napközbeni ellátását, gondozását végezi az intézmény, akik korábban szenvedélybetegségük miatt fekvõbeteg- gyógyintézetben kezeltek, rehabilitációs intézményben gondoztak, illetve akik a megjelölt intézményi kezelés, gondozás megelõzése miatt rászorulnak.
Jelenleg 30 fõt lát el az intézmény. Ellátási területük a Körmend és Kistérsége Önkormányzati Társulás 25 településének közigazgatási területe.

Támogató Szolgálat: A Támogató Szolgálat a Körmendi Önkormányzati Társulás 25 településének közigazgatási területén mûködik. Támogató Szolgálat, mint szociális ellátási forma a fogyatékkal élõ emberek speciális igényeinek kiszolgálására szakosodott. A Támogató Szolgálat feladata a személyi segítõ és szállítószolgálat mûködtetése, valamint tanácsadás az ellátási területen élõ valamennyi fogyatékossági csoportba tartozó személy részére. Céljuk, hogy feloldják azokat a korlátokat, amelyek akadályozzák a sérülteket vagy családtagjaikat a mindennapi élet különbözõ területein. A 2013. évben 72 fõ vette rendszeresen igénybe szolgáltatásaikat.

Fogyatékosok nappali intézménye:
Az intézmény feladata Körmend város és kistérsége területén élõ fogyatékos fiatalok és felnõttek nappali ellátása. Az intézmény célja, hogy a fogyatékossággal élõ ember a családjában maradhasson mindaddig, amíg az állapota megengedi, és ne kelljen a családból kiszakítani, idegen környezetben elhelyezni. Az ellátást igénybevevõk számára szociális, egészségi és mentális állapotuknak megfelelõ napi életritmust biztosító szolgáltatásokat nyújtanak. 2013. december 31-i állapot szerint 46 fõ vette igényben a nappali ellátást.

Körmend város Önkormányzata Képviselõ-testülete megköszönte a Szociális Szolgáltató és Információs Központ mindenre kiterjedõ, részletes beszámolóját és azt az áldozatos, teljes embert kívánó munkát, amit az Intézmény dolgozói a rászorultak részére biztosítanak. Az Önkormányzat a beszámolóban foglalt jelzésekre, igényekre igyekszik megoldást találni elsõdlegesen pályázati lehetõségek igénybevételével.

Beszámoló a Körmendi Hivatásos Tûzoltó Parancsnokság 2013. évben elvégzett feladatairól

A Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítása alatt végzi a feladatait. A Körmendi Hivatásos Tûzoltó Parancsnokság mûködési területe 69 település közigazgatási területét érinti. A szakmai munka a parancsnokság tekintetében négy fõ területre tagozódik: mentõ és megelõzõ tûzvédelem, polgári védelmi, iparbiztonsági és hatósági feladatok.

Tûz és káresetek: A parancsnokság mûködési területén a 2013. évben kiemelt esemény a tûzoltási területet érintve nem volt, ez köszönhetõ többek között a folyamatosan végzett megelõzõ tevékenységnek, továbbá annak is, hogy a parancsnokság az együttmûködési megállapodással rendelkezõ önkéntes tûzoltó egyesületekkel folyamatos szakmai felügyeleti és irányítói kapcsolatban áll.

Polgári védelem: A Körmendi Hivatásos Tûzoltó Parancsnokság feladatai a 2013. évben jelentõsen kibõvültek polgári védelmi feladatokkal, melyeket a parancsnokság állományába tartózó katasztrófavédelmi megbízottak végeznek. Feladatuk a földtani kockázati helyszínek ellenõrzése (földcsuszamlás, szakadékok), az állami és az önkormányzati véd töltések szemléjében történõ közremûködés, a belterületi és külterületi vízelvezetõ rendszereket ellenõrzése, a külterületi veszélyes fasorok felülvizsgálata.
Az év során kiemelt feladatként jelentkezett a Rába folyón kialakult többszöri árhullám kártételeinek a megelõzése, valamint azoknak a felszámolása, a közösségi szolgálat teljesítésére kötelezett diákok oktatása, katasztrófavédelmi képzése, és a dunai árvíz árvízvédelmi feladataiban való közremûködés. Az Õrség mentõcsoport 30 fõvel vett részt a védekezésben.

Az év során a meglévõ megyei rendeltetésû Õrség Mentõcsoport mellett kettõ területi polgári védelmi szervezet megalakítására került sor (Hármashatár Mentõcsoport, Hegyhát Mentõcsoport). A mentõcsoportok megalakítása nagyban segíti a területen kialakult események felszámolást.
Iparbiztonsági szakterület: Az iparbiztonsági tevékenység kiterjed a területükön a közúti, vasúti veszélyes áru szállítások ellenõrzésére, üzemazonosításra, kritikus infrastruktúrák védelmére, ellenõrzésére.

Hatósági szakterület: A parancsnokság állományába tartozó katasztrófavédelmi megbízottak, hatósági feladatok keretén belül végezték az alábbi tevékenységeket: iskolák tûzriadó terveinek felülvizsgálatában és ellenõrzésében történõ közremûködés, belterületi és külterületi vízelvezetõ rendszerek ellenõrzése során elõtalált hiányosságok jegyzõkönyvezése, javító intézkedésre felhívás kiadása - a hiányosság megszüntetése érdekében -, erdõ- és vegetációs területek hatósági ellenõrzése - a szabadtéri tûzesetek megelõzése érdekében -, a települések rendszeres hulladékszállításának folyamatos felülvizsgálata, valamint a kéményseprõ-ipari sormunka tevékenység ellenõrzése. Az utóbb említett szolgáltatások folyamatos, szakszerû mûködése jelentõs megelõzési erõvel bír a kéménytüzek, szén-monoxid mérgezések, illetve egyéb káreseteknél.

Együttmûködés: A parancsnokság együttmûködési megállapodást az önkormányzati tûzoltó parancsnoksággal, illetve a mûködési területén mûködõ és szaktevékenységi feladatokat ellátó önkéntes tûzoltó egyesületekkel kötött. Emellett szakmai kapcsolatot tart a Rendõrség, Országos Mentõszolgálat, Vízügy, Járási Hivatal azonos szintû helyi szerveivel. Ezen megállapodások mindegyike azt hivatott elõsegíteni, hogy a katasztrófavédelem különbözõ szervei, minél hatásosabb feladatmegoldást érjenek el.

A 2014. év fõbb feladatai: A települések polgári védelmi szervezeteinek riasztási gyakorlása, új típusú polgári védelmi szervezetek felállítása, járási mentõcsoportok minõsítésének végrehajtása, civil szervezetek polgári védelmi felkészítésének folytatása.
Az önálló beavatkozást vállaló önkéntes tûzoltó egyesületek rendszerbe állítása, a minõsítéssel, már rendelkezõ egyesületek ismétlõdõ jellegû gyakorlatainak megtartása. Az Önkormányzati Tûzoltó Parancsnokság, önkéntes tûzoltó egyesületek felkészítése a hatósági megelõzõ munkára.
Összegzésképpen elmondható, hogy a fent említett feladatok eredményes elvégzésének és összehangoltságának köszönhetõ, hogy a lakosság élet és vagyonbiztonsága a 2013. évben a társadalomtól elvárt szinten biztosítva lett.
Körmend város Önkormányzata Képviselõ-testülete megköszönte a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2013. évi munkájáról készült átfogó beszámolót, és az év során elvégzett lelkiismeretes munkát, valamint kifejezte, hogy bízik abban, hogy a következõ években is sikeres lesz a város és a Katasztrófavédelmi Kirendeltség együttmûködése az elõálló feladatok megoldásánál.


Hírek röviden

Testvérvárosi szerzõdés Juzsnij várossal

A Képviselõ-testület ez évben már döntött arról, hogy megerõsíti kapcsolatait Juzsnij (Ukrajna) várossal. Ebbõl a célból delegáció is érkezett Körmendre, akik megerõsítették ezen együttmûködés reményét. A Képviselõ-testület jóváhagyta a testvérvárosi szerzõdés megkötését. Az elkövetkezendõ években a városok az alábbi területeken szeretnék erõsíteni kapcsolataikat, együttmûködésüket: befektetési és egyéb gazdasági tevékenységek, lehetõségek, ipari, szállítási és kereskedelmi lehetõségek, sport és turizmus, tudományos, technikai fejlõdés, fejlesztések színterei, köznevelés, kulturális és mûvészeti kapcsolatok, színterek, lehetõségek.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.