Mustgáz-mérgezés: A borospincék veszélye

droszler | 2014. október 10 09:00:14 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Kattintson a képere !Fõként a szüret utáni idõszakban emelkedik jelentõsen a mustgáz (szén-dioxid) mérgezés veszélye. A közhiedelemmel ellentétben, ha a kézben tartott gyertya lángja nem alszik el, az sem garancia arra, hogy nincs a pincében halálos koncentrációjú mustgáz.

A mustgáz mérgezés évrõl évre sok halálos áldozatot követel. A gyakran alkalmazott gyertyaláng próba nem megbízható! Ugyanis, ha a levegõ szén-dioxid koncentrációja eléri vagy túllépi a nyolc-tíz százalékot, eszméletvesztést, fulladásos halált okoz. A gyertya lángja csak akkor alszik el, ha a levegõ szén-dioxid koncentrációja eléri a 14 százalékot. A szõlõlé, illetve a must erjedése során keletkezõ szén-dioxid a talaj közelében gyûlik össze, mivel nehezebb a levegõnél. Színtelen és szagtalan gáz. A gázálarcok, gázmaszkok viselése nem nyújt védelmet a mérgezéssel szemben, kerülje ezek használatát, mert hamis biztonságérzetet kelthetnek!

Védelmi intézkedések

A mérgezés elkerülése érdekében fontos a pincék megfelelõ szellõztetése, ennek érdekében alkalmazzon folyamatosan mûködõ szellõztetõ berendezéseket, és rendszeresen ellenõrizze, hogy azok mûködõképesek-e. Szereljenek fel a pincében gázérzékelõ riasztóberendezést! A bort zárt hordóban kell tartani, ellenõrizze, hogy az abroncsok és a dongák épek legyenek, valamint a csapokhoz, a töltõnyíláshoz és egyéb nyílásokhoz hasonlóan jól záródjanak! Mindezek mellett a gyertya teszt is alkalmazandó: egy rúdhoz rögzített égõ gyertyát tartson maga elõtt maximum derékmagasságban. Ha a láng elalszik, azonnal hagyja el a helyiséget, menjen szabad levegõre! Fontos tudni, hogy szén-dioxid takarmánysilókban és szennyvízcsatornák mentén is felszabadulhat, ezért ezek környékén is óvatosnak kell lenni, hogy elkerülhetõ legyen a mérgezés!

Mi a teendõ mustgáz-mérgezés esetén?

Veszély esetén hívja a 112-es segélyhívót vagy a 105-ös számon a katasztrófavédelmet! Sokszor a laikusként segíteni próbálók maguk is gázmérgezés áldozataivá válnak, ezért baj esetén mindig értesítse a katasztrófavédelmet és bízza a mentést szakemberre! A helyszínre érkezõ mentõsök, tûzoltók is csak a személyi épségük biztosítását szolgáló légzõkészülék használatával közelíthetik meg a bajba jutottat.

A szén-dioxid-mérgezés jelei

Ha a levegõ szén-dioxid koncentrációja eléri az 5 térfogatszázalékot (V/V%), zavartság, fejfájás és rosszullét, ájulás, rossz közérzet, tompaság jelentkezhet. 8-10 százalék fölött erõs fejfájás, verejtékezés jelentkezik, és 5-10 percen belül elveszíti az eszméletét az ember. Szén-dioxid hatására a légtérben jelenlévõ többi toxikus anyag még veszélyesebbé válik, ennek oka, hogy 2 százalékos szén-dioxid koncentráció mellett a légzési ráta 50 százalékkal, 5 százalék fölött 100 százalékkal, 7,2 százalék fölött pedig 200 százalékkal emelkedik. Vagyis több mérgezõ anyag kerül belégzésre.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.