Vasárnaptól jön a téli időszámítás

droszler | 2014. október 22 12:48:03 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Kattintson a képere !Vasárnap hajnali háromkor egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel visszaáll a normál, más néven a téli idõszámítás, amely március 29-éig tart.

Évente egy nagyobb város villamosenergia-fogyasztását takaríthatjuk meg azzal, hogy október 26-án, vasárnap hajnali háromkor egy órával visszaállítjuk az óráinkat. Ezzel visszatérünk a normál vagy télinek is nevezett idõszámításra. Más szempontok szerint káros az átállás.
Spórolunk a villanyórák szerint, de mi a helyzet a dekoncentráció okozta hatékonytalan munka árával?

Magyarország 1980 óta közel 4000 gigawattóra villamosenergiát takarított meg az óraátállításssal, pontosabban a nyári idõszámítás hatásaként – derül ki a MAVIR Zrt. évtizedek óta gyûjtött adataiból. Az október végéig tartó nyári idõszámítás egyik legnagyobb elõnye az évi mintegy 120 gigawattóra fel nem használt energia, ami egy nagyobb város, azaz mintegy 30–40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Egészségügyi és munkahatékonysági szempontokat figyelembe véve ugyanakkor sokan az „idõugrálás” - ha csak egy-egy óráról van is szó – káros az egészségre. Sokan a tavaszi és õszi idõszámítási váltás után akár hetekig sem találnak magukra. Vagyis a biológiai órájuk másként jár még, mint az óraátállítás miatt megváltozott életritmus. Ez a disszonancia okoz sokakban problémát, mely akár a munkavégzés hatékonyságát, a koncentráló képességet is negatívan befolyásolja, melynek forintban is kimutatható veszteséget okozó hatásai is vannak, mind otthon, mind a munkahelyeken.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapszik, hogy a lakosság szokásos ébrenléti idõszaka - reggel 7 és este 10 óra között - jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével.

A tavaszi óraállításkor jelentõsen csökken a hazai villamosenergia-rendszer esti terhelése, hiszen késõbb sötétedik, ezáltal késõbb kapcsoljuk fel a világítást. Az órák október végi visszaállítását követõen ugyan hamarabb sötétedik, de ez - összevetve azzal az idõponttal, amikor jellemzõen hazaérkezünk - nem okoz többletfogyasztást.

Az ország nyári idõszak alatti villamosenergia-megtakarítását az óraátállítást megelõzõ és követõ napi fogyasztási görbék alapján becslik a MAVIR szakemberei. Ez naponta 1,5-3 százalékos, vagyis 2–4 ezer megawattórával alacsonyabb fogyasztást eredményez. A fogyasztás és ezáltal a megtakarítás több tényezõtõl is függ, többek között az idõjárástól és az ünnepnapok alakulásától.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.