Nyomkövető alkalmazás kerékpárok ellopása ellen

droszler | 2014. november 07 09:07:21 | közérdekü |
A Vodafone Magyarország és partnere, a Hargamon Kft. a több milliósra rugó kerékpáros társadalomnak kínál 2015 tavaszától közösségi nyomkövetõ alkalmazást. A cég közleménye szerint a Velotrack egy M2M alapú szolgáltatás, amely nemcsak a közösen túrázó családoknak és barátoknak ad plusz információkat, de a kerékpár-nyomkövetésével az esetleges lopások felderítésében is segít.

Magyarországon már ma is kiemelkedõ (Dániával közel azonos szintû) a kerékpáros közlekedés aránya. 2010-ben az utazások 19%-a esetében a kerékpár volt a fõ közlekedési eszköz és ez 2020-ra tovább nõhet 22-25%-ra. Magyarországon közel 300 ezer db kerékpárt adnak el évente. Lassan, de biztosan haladunk a fejlett kerékpáros hagyományokkal rendelkezõ országok felé. Ma már nyilvánvaló, hogy egy kerékpár nem csak közlekedési eszköz, hanem szabadidõs-, és sporteszköz is. Az úgynevezett M2M alapú közlekedési eszköz nyomkövetésre az autós iparágban már számos megoldás mûködik a piacon, de kerékpárok esetében jó, ha egy tucat akad.

A kerékpár vázába épített biciklis feketedoboz GPS koordinátákat küld a szerver parkba, amit kiszolgál egy digitális térképészeten alapuló webportál. Mindehhez kapcsolódik a felhasználó okostelefonján megjelenõ mobil applikáció. Ez az úgynevezett biciklis fekete doboz véglegesen a vázba kerül beépítésre, szerves része a kerékpárnak, így nem eltávolítható.

A Velotrack három funkcióval bír. Egyrészt virtuálisan egy logikai lakatot helyezhetünk a kerékpárra, amikor azt „leparkoltuk”. A beépített giroszkóp jelzést küld, ha elmozdítják a kerékpárt. A felhasználók adatait gyûjtve és elemezve a virtuális lakat bekapcsolásakor arról is kaphatunk információt és figyelmeztetést, mennyire biztonságos a környék, például az elmúlt idõszakban történt-e bicikli lopás.

A közösségi megosztással a barátok és a család - vagy a jövõben a hatóságok - is valós idõben nyomon követhetik, hogy eltulajdonlás után merre járnak a kerékpárral. Ugyanakkor ez a funkció a hosszabb távot megtevõ közösen túrázó barátoknak és családoknak is fontos lehet. A sport tracking funkcióval különbözõ statisztikákat kaphatunk a kerékpártúránkról, így a táv megtételérõl vagy a kalóriaégetésrõl. Ez utóbbi persze megköveteli, hogy az okostelefonunk is nálunk legyen.

A kerékpár árába az eszköz ára és a szolgáltatás 1 éves havidíja be lesz építve. Egy év használat után pedig a kerékpár tulajdonos dönthet arról, hogy várhatóan havonta egy hamburger áráért igényt tart-e a Velotrack-re. Nem kell plusz költségekkel kalkulálni külföldi túra esetén sem, hiszen GDSP SIM-mel mûködik. A Velotrack akkumulátora egy hetet bír további töltés nélkül, de úgynevezett elektromos rásegítéssel rendelkezõ kerékpárok esetén ez az idõtartam növelhetõ.

Forrás: sg.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.