A téli közlekedés szabályai

droszler | 2014. november 19 15:06:58 | közérdekü |
KÖZLEMÉNY

A téli, hideg idõjárás beköszöntével az utak nedvessé, csúszóssá válnak, olykor havas, hókásás útviszonyok, csökkent látótávolság, hótorlaszok, elzárt útszakaszok nehezítik a közlekedést. Ilyenkor jelentõsen csökken a közlekedés biztonsága. A balesetek elkerülése érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a következõ szabályok betartására hívja fel a lakosság figyelmét:

A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében a következõket javasoljuk:

Az idõjárási körülményeknek megfelelõen megválasztott vezetési stílusban és sebességgel vezessen!
Használjon téli gumikat, fagyálló folyadékot!
Amennyiben hosszú útra indul, készítsen az autóba vizet és takarókat!
Mindig tartson magánál feltöltött telefont, térképet (GPS-t), és elemlámpát!
Ügyeljen arra, hogy a fényszórók (ködlámpa) megfelelõen mûködjenek!
Kényszermegállásnál gondoskodjon a megfelelõ láthatóságról (lmellény, fényvisszaverõ csík)!
Kövesse nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható idõjárásról szóló híradásokat! Folyamatosan friss információkat talál a katasztrófavédelem központi és helyi internetes felületein!
Készüljön fel arra, hogy az idõjárási viszonyok hirtelen, és jelentõs mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli idõjárási körülmények alakulhatnak ki! Ismerje meg a tervezett útvonal útviszonyait, készüljön fel arra, hogy szükség esetén módosítani kell az útvonalat, és nézze meg azt is, hogy hol van lehetõség hosszabb idejû, biztonságos várakozásra (pl. benzinkút, pihenõhely, bevásárlóközpont)!

Mikor NE induljunk el az autóval?

Téli idõszakban közlekedve fokozottan kövesse nyomon a közlekedési viszonyokról, illetve az idõjárási elõrejelzésekrõl szóló híradásokat. Ezekrõl a katasztrófavédelem központi és helyi internetes felületein folyamatosan friss információkat talál!
Nehéz téli idõjárási viszonyok között mindig gondolja át: feltétlenül szükséges-e az utazás, vagy átütemezhetõ-e késõbbi idõpontra!
Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiai riasztást ad ki, és a közlekedési hatóság vagy a katasztrófavédelem egyes útszakaszokra vonatkozóan, vagy országos szinten arra kéri a közlekedésben résztvevõket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak el, vegye komolyan ezt a felhívást és halassza el az utazást!

Hólánc használata

Intenzív hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, amelyet érdemes a hajtott tengelyen lévõ kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a „Hólánc használata kötelezõ” táblát kihelyezik az adott úton – a „Hólánc használata kötelezõ tábla vége” tábláig – csak olyan jármûvek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzõtáblát közúti határátkelõhelyen helyezték el, csak azok a jármûvek léphetnek be a táblával jelzett területre, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc!
Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni!

Szombathely, 2014. november 17.

Balogh Nikoletta tûzoltó zászlós
megyei katasztrófavédelmi szóvivõ


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.