Sokszor az orvosok sem gondolnak rá...

droszler | 2014. november 20 13:41:18 | közérdekü |
Sokszor az orvosok sem gondolnak rá, hogy ételérzékenység lehet a valódi baj
Ételintolerancia: évekig is küszködnek a betegek a diagnózisig

Nem ritka, hogy évek óta tartó, gyógyszeres kezelésekre nem reagáló emésztési panaszok – gyomorfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, olykor fejfájás vagy nem múló bõrpanaszok, ekcéma, elhízás vagy kóros soványság – miatt kerülnek a páciensek gasztroenterológushoz, ahol kiderül: ételintolerancia a kiváltó ok, s a tünetek gyógyszer nélkül, célzott diétával megszüntethetõk. Sokszor a háziorvosok és a szakorvosok sem gondolnak rá: ha nincs szervi elváltozás, ételintolerancia is magyarázhatja a kínzó, makacs tüneteket.

– Elõfordul, hogy évekig nem jut eszébe senkinek, hogy az étrendjének összetevõit sejtse a kínzó emésztési vagy bélpanaszai mögött, ezért marokszámra szedi a tüneteket ideig-óráig elnyomó gyógyszereket, s közben nem keresik meg a háttérben húzódó valódi okot. A betegek gyakran hosszú idõn át próbálkoznak puffadásgátlókkal, görcsoldókkal, hasfogókkal vagy hashajtókkal, pedig lehetséges, hogy csak egy-két alapanyagot kellene kihagyni az étrendjükbõl, s a panaszaik maguktól elmúlnának – számol be dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus klinikai fõorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) vezetõségi tagja a mindennapi betegellátásban szerzett tapasztalatairól.

– Az ételintolerancia alattomos betegség: az ételallergiától eltérõen nem rögtön a szervezet számára nem kívánatos étel elfogyasztása után okoz panaszokat, hanem késõbb, ezért a mindennapokban nehéz az ok-okozati összefüggést felfedezni. Az ételérzékenység gyerekeknél és felnõtteknél egyaránt elõfordulhat, az emésztési panaszok mellett fejfájást, ekcémát, krónikus pattanásosságot, fáradékonyságot, figyelemzavart is kiválthat – magyarázza Takáts Alajos. Hangsúlyozza: a kivizsgálás során elõször a szervi elváltozások gyanúját kell kizárni, ám ha látszólag nincs semmilyen betegség, ami magyarázhatná a tüneteket, gondolni kell az étrendre is.

– A részletes, több mint kétszázféle alapanyagról komplex képet adó laboratóriumi ételintolerancia vizsgálatok tapasztalata szerint leggyakrabban egyes gabonafélék, a tej vagy a tojás egyes összetevõi okoznak ételintoleranciát, míg a húsok ritkábban váltanak ki ételérzékenységet. Vannak olyan betegek is, akiknek valamelyik zöldséget, gyümölcsöt vagy fûszert nem bírja az emésztõrendszerük: ismerünk például olyan esetet is, amikor a kakaó, a fahéj vagy más gyakran használt konyhai fûszer okozott gondokat, s korábban fel sem merült a betegben, hogy ez áll a háttérben, s ezek elhagyásával ilyen könnyen megszabadulhat a panaszaitól. Természetesen elõfordul az is, hogy egyszerre többféle alapanyag okoz gondot, esetleg az ételintolerancia együtt jár ételallergiával vagy más gasztroenterológiai betegséggel is. Ezekben az esetekben nagy kihívás úgy összeállítani az étrendet, hogy a páciens egyrészt elkerülhesse a panaszokat, másrészt ne alakuljanak ki hiánybetegségek, ne váljon a táplálkozása egyoldalúvá, s élvezetes is maradjon. Ilyen összetett esetekben érdemes dietetikus segítségét is kérni, aki tapasztalata révén hasznos útmutatást tud adni arról, hogy melyik alapanyag mivel váltható ki – tanácsolja Takáts Alajos.


További információk: www.mappet.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.