Nők az erőszak árnyékában

droszler | 2014. november 25 10:14:54 | közérdekü |
Nem árt az óvatosság.Gyakorta értesülünk nõket, fiatal lányokat ért erõszakos bûncselekményekrõl, de az is elõfordul, hogy közvetlen lakókörnyezetünkben, vagy éppen családunkban történik hasonló eset. Vas megyére nem jellemzõek a nõket érõ utcai zaklatások, erõszakos bûncselekmények, azonban nem árt az óvatosság.

Az ENSZ 1999-ben nyilvánította november 25-ét a Nõk Elleni Erõszak Megszüntetésének Világnapjává, így emlékezve meg a Mirabal nõvérekrõl, akiket 1960-ban ezen a napon öltek meg Rafael Trujillo tábornok parancsára a Dominikai Köztársaságban. A nõvérek a feminista ellenállás szimbólumai lettek. Ezen a napon emlékezünk minden olyan nõre, aki embertelen körülmények között él, akit erõszak sújt.
A legcélszerûbb elkerülni a veszélyes helyzeteket, ehhez azonban elengedhetetlen az erõszakra irányuló szándék idõben történõ felismerése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megelõzésben a nõi metakommunikációnak óriási szerepe van. A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erõszakot. Fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba kívánunk lépni a másik féllel, mivel a visszautasítás dühöt kelthet a hozzánk közeledõben.
Sok esetben nehéz felismerni, ha valakit követnek, hiszen ez gyakorta tömegben indul. A verbális és non verbális jelek azonban megmutatják a támadó szándékát. Akiben felmerül a gyanú, hogy figyelik, igyekezzen jól látható, kivilágított helyre sietni, vagy elvegyülni egy társaságban.
Viselkedésünkkel minden esetben igyekezzünk magabiztosságot sugározni. Fontos az önbizalom, fontos, hogy magunk is higgyünk abban, sikerülhet elkerülni az áldozattá válást!

Vas Megyei Rendõr-fõkapitányság


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.