Kötelezővé tennék a vastagbélrák szűrését az országban

droszler | 2014. december 13 13:20:24 | közérdekü |
Kötelezõvé tennék a vastagbélrák szûrését az országban – mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz-frakció emberi erõforrások kabinetjének vezetõje a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Selmeczi hozzátette, stratégiai cél, hogy a lakosság nagyobb mértékben vegyen részt a szûrõvizsgálatokon, ezért megkezdték a szervezett szûrések rendszerének felülvizsgálatát, és keresik a pozitív ösztönzõ elemek beépítésének lehetõségét. Például azzal jutalmazhatják a szûrésen részt vevõket, hogy elõrébb kerülnek a várólistán.
Elmondta továbbá: „ha megnézzük a vezetõ halálokokat, a daganatos betegségeken belül a vastagbélrák az, amely nagyon sok áldozatot szed, ezért valószínûleg a vastagbéldaganat szûrését tesszük majd kötelezõvé. A jövõ évben két-három megyében vastagbélszûrési kísérleti program indul majd.”
A daganatos megbetegedések körében a nõknél a méhnyakrák okozhat tragédiákat, de védõoltással a halálozások száma gyakorlatilag a nullára csökkenthetõ. A jövõben mindenképpen folytatni kívánjuk az iskolás lányok méhnyakrák elleni oltását. A népegészségügyi szûrõvizsgálatok hosszú távú célja, hogy mérsékeljék, majd megállítsák a daganatos betegségek növekvõ számát, a rövid távú cél pedig az, hogy az életkor alapján veszélyeztetettnek minõsülõ embereket minél nagyobb számban bevonják a szervezett szûrés rendszerébe.
A méhnyakrákszûrésen való részvétel emelésére védõnõk által végzett szûrõprogram indult. A védõnõk olyan nõket is megnyertek a szûrésen való részvételre, akik korábban tíz, vagy annál több éve nem voltak nõgyógyásznál. Európai uniós támogatással már elindult a védõnõi méhnyakszûrés országos kiterjesztését célzó program, amely keretében elsõsorban az ötezer fõ alatti településen dolgozó védõnõk szereznek jogosultságot a méhnyakszûrés végzésére. A méhnyakszûrésre vonatkozó képzési és kimeneti követelmények kiegészítésként bekerültek a védõnõk alapképzésébe." A teljes interjút az MNO oldalán itt olvashatják.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.