TransylMania – XII.-az új album!

droszler | 2014. december 19 15:55:42 | kultúra |
Különös dolog arról írni, hogy megjelent az új TransylMania album, hiszen sokat kellett várni a 2008-as „Mert tudnom kell” lemez óta, igaz az élet nem állt meg TM berkekben, s ez nem csak abban nyilvánult meg, hogy tagok jöttek is, mentek is, még mielõtt valaki erre gondolna, hanem videóklipekben, Kormoránnal közösen készített cd-ben (ahol pár új dal már elõkerült a zenekar tarsolyából), koncert DVD-ben, tehát kijelenthetjük az aktivitást, ráadásul a TransylMania sosem arról volt híres, hogy iparszerû ciklikussággal jelentetne meg lemezt, hanem amikor szükségesnek és érettnek érzik rá az idõt, mint most.

Kattintson a képere !

Persze, õk is civil életben dolgoznak, tehát mindemellett nehéz. Habár aki ismeri õket közelebbrõl, az tudja, hogy ez nem csak egy hobbi, hanem életérzés, egy kifejezés teljesen hitelesen, ami mélyen bennük van, s egyenesen Erdély szívébõl szól hozzánk. Éppen ezért abban biztos vagyok, hogy Cseresznyés Szilamér Csönye és Tókos Imre amíg lesznek, TransylMania is létezni fog.
Természetesen a vezérszálat hordozó említett zenészek mellett nem lebecsülendõ a többi mostani zenész sem, hiszen akármelyikük olyan zenei érettséggel, s ezen belül felismerhetõen egyedi megszólalással rendelkezik, hogy a jövõben a nevük elképzelhetõ, hogy bekerül ama képzeletbeli „nagy könyvbe”, legyen szó Gáspár Csabáról, Melkuhn Róbertrõl, Karácson Zsoltról, Cseresznyés Emília Cecirõl, vagy éppen a fiatal Máthé Melindáról, aki ha komolyan gondolja az énekesi pályát, nagyon sokra viheti érzésem szerint.
Pakot István énekes a lemez elkészítése óta már nem a zenekar tagja, így ez a lemez õt is megörökíti, de biztos vagyok az õ személyénél is abban, hogy más berkekben még találkozunk a nevével.
S a tagcserékre még visszatérve egy gondolat erejéig, sok zenekarban voltak-vannak tagcserék, de ettõl még ha megvan a vezérfonal, a zenekar még ugyanaz marad. Persze lehetnek kedvencek, s mindig lesznek olyanok, akik elmondják majd, hogy elõzõ tagokkal volt az igazi, de ez egy dolog, s aki csak a zenében gondolkodik, tudja, hogy ez nem egészen így van. Nekem a régi zenészek TM-ben mind kedvencek-sõt, közülük Szélyes Margit Manyika hangja a mai napig számomra ott van a dobogón- s nagyon örülök neki, hogy letettek valamit egy bizonyos értékrend mellé, amit a TransylMania képvisel.
De ettõl még a mostani TransylMania is az, amit képvisel, s ez nem is akármi, s csak remélni tudom, hogy valamennyi a mai felállást alkotó zenész felfogta és tudja, hogy miben vannak benn, s milyen ritka és fontos ez a mai világban ahhoz, hogy kulturálisan is egységesen, s egyáltalán gondolkodó emberként fennmaradjunk a mai üresség- és divatáradatban. De ez egy külön történetet érdemelne, s én most inkább a lemezre szeretnék rátérni.

Kattintson a képere !
Szóval sok idõ eltelt, de a lényeg az, hogy itt van a tizenkét éves zenekar új XII (tizenkettõ) címû tizenkét dalt tartalmazó albuma. A tizenkettes számról sok mindent lehet olvasni, ha utána nézünk google segítségével, spirituálisan áldozathozatalt, kiteljesedést, bibliában az eredetet, és a harmóniát, érettséget,s máshol jelenti még az egységet - gondoljunk a hónapokra, vagy a 12 állatövre,s a mesék világában is elõfordul.
De mindenképpen jelképezi a valamire, az egységre való visszatekintést, egyfajta „álljunk meg a rohanásban, nézzük meg, hogy mit csináltunk, s mondjunk köszönetet a Jóistennek, hogy ennek a harmonikus világnak a részeként mi is alkothattunk” . Mert az új TransylMania lemez nem más, mint köszönetnyilvánítás a Jóistennek, s talán mindnyájunknak üzen, hogy néha meg kéne állnunk, s köszönetet mondanunk. Vajon a sok kérés-elvárás mellett, ami minden emberben van, jut e hely a köszöneteknek? Eszünkbe jut e, hogy azt is kellene tennünk? Görbe tükröt tart felénk e kérdés, s maga az album is. Természetesen helyet kaptak népdalok is-mint régebbi lemezeken is- az új lemezen TM szájízzel, de összességében üzenete az albumnak tiszta és egyértelmû. Ezt a legjobban kifejezik az olyan dalok, mint a Hun Ima, Régi magyar áldás, Más lett a dal, Hiszünk Erdélyben, 10 év, de a népdalok közül pl a Kis Kece lányom is, ahol Csönye és Ceci gyermekei, valamint Tókos Imi lánya is énekel (Régi magyar áldásban is) .

No de menjünk végig a dalokon:
1, Magasan repül a daru
Ez az a dal, ami így ebben a megszólalásban szöveg nélkül is hat. Ha csak a zenére figyelünk, ahogy Máthé Melinda hangja egybeolvad a hangszerekkel, s jópárszor egymás után meghallgatjuk, kocsiban, otthon, munkahelyen vagy bárhol (tessék csak bátran kipróbálni!!!), hát, biztos, hogy könnyebb lesz a napunk. Azt szokták mondani, a zene gyógyít, lélekre hat, mint ahogy lüktetése,rezgése, a frekvenciája nem csak a lélekre, de a lelken keresztül a testre is kihat fizikálisan. Én meg vagyok gyõzõdve, hogy igen is tud a zene gyógyítani. Ez a nyitódal az egyik bizonyíték erre. Koncerteken nem csak intrónak,de akár záró-dalnak, vagy akár egy „álljunk meg és csendesedjünk el” dalnak is el tudom képzelni. Csodálatos.
2, Kis kece lányom
Ez az a népdal, amire meghallgatás nélkül rámondaná az ember, hogy hát már annyian megcsinálták. Lehet. De nem így. Itt ugyanis teljesen új értelmet kap a dal. Gyönyörû gitártémákkal, gyermekénekekkel tarkítva.
3,Hun Ima
Csönye énekel. Személy szerint nagyon szeretem,amikor ezt teszi,mert határozottságot sugall. S ilyen õsi témához igen, az õ hangja való. Erõs dal. Zeneileg is, szövegileg is, ami eredetileg a kijevi múzeumban õrzött Hun övvereten, szíjvégen levõ rovásírásos ima !
4,Erdély Körül van kerítve:
Ez koncerteken közönség kedvenc lesz,már most látom, hallom! Zseniálisan összeérettek a hangszerek a dalban. A népi hangszerek a rockzenei hangszerekkel olyan egyedi TM ízû egyveleget alkotnak, hogy aki behunyja a szemét, szinte maga elõtt látja az erdélyi helyeket, s egy képzeletbeli utazást tehet.
5,Repülj madár, repülj
Zenei hatásilag megint egy olyan dal, mint a lemezen az elsõ, rendkívül kifinomult, kidolgozott, precíz, nyugtató hatású. Karácson Zsolt dob-cin érintéseit szinte látni lehet, de a többi hangszer is szinte elringat minket e dalban. Nagyon egy összeérett dal.
6,Régi magyar áldás
Egyik TransylMania lemez sem egyforma, mégis mindegyik felismerhetõen TransylMania, s mindegyik lemezen van egy dal, ami egy TM-himnusz lehet. Ezen a lemezen ezt a dalt érzem annak. Eredetileg Csönye énekelte, majd e lemezen már Máthé Melinda teszi. Jól tette, mert gyönyörû e dal vele is, s szintén besegítenek a kislányok is az énekbe. Melindát volt szerencsém élõben is hallani, régi dalokat is gyönyörûen énekli. S a tehetsége ezen új lemezen is kijön, ennél a dalnál meg különösképp, ezért is remélem, hogy sokáig itt marad a TM-ben, mert neki is és a zenekarnak is hosszabbtávon ez kölcsönösen gyümölcsözõ lehet. A dal szövege szintén közismert, visszanyúl a régi õsi gyökereinkhez, s bizony , az onnan vett áldás, jelenünkre, s talán jövõnkre is kihathat.
7,Vizek, ha találkoznak
De gyönyörû hegedûjáték van ebben a dalban. Csönye énekli, szöveget is õ írta. A sok hamis ígéret ürességeire, s az ettõl keletkezett ûrre-hiányra utaló kemény szövege van a dalnak, ami jelenkorunkat sajnos jellemzi. De ha csak a zenére figyelünk, akkor valójában elõttünk vannak ama patakok, amelyek csorgadoznak valahol a hegyoldalban.
8,Széllyel tündökleni
Balassi Bálint megszólalása TransylManiásan. Aki ezt hallgatva nem pattan táncra, annak nincs a lelkében dal. Röviden, tömören, de lényegre törõen.
9, Más lett a dal
Köszönetnyilvánítás. Csönye basszusjátéka, a fuvola , s minden hangszer megszólalása ízig vérig TransylMania, egy nagyon érett dal, de egy köszönethez ez is illik. Arról a pillanatról szól, amikor az úton megállunk, visszanézünk, s köszönetet mondunk a Jóistennek. Na de ez a lemez lényegi üzenete is, mint ahogy fent említettem.
10, Tíz év
Egy régebbi dal, abból az idõbõl, amikor 10 éves lett a zenekar. Természetesen felkerült a dal ezen új albumra is, stúdióanyagként szintén rajta volt a Kormoránnal kiadott karácsonyi közös lemezen.
Szintén egy játékos, bulizós dal, de milyen is lehetne egy ünnepelõs dal. A szöveg viszont egy hitvallás, lásd. refrén.
11,Kelet felõl
Hát, ha a TransylMania tud slágert írni, akkor ez a dal slágergyanús. Szintén egy „koncert-kedvenc” lehet a „táncra-perdítõs” dalok közül. Ezt szintén csak úgy lehet hallgatni, hogy hangot rá, s énekelni a szöveget együtt a zenekarral. Egy igazi pörgõs ropogós érett Transylmania dal.
Személy szerint kedvencem a lemezrõl.
12, Hiszünk Erdélyben
Egy hitvallás és egy ima is egyben,nem is záródhatna másképp a lemez, zeneileg is visszautal az egységre, a kerek egészre, hiszen „ismerõs dallamok” kerülnek elõ a régmúltból, de új szöveggel-üzenettel.
Ennél többet viszont nem árulhatok el e dalról, aki meghallgatja, rá fog ismerni,s megérti az egységet, amire a tizenkettes szám is utal,s megérti, miért is ez a lemez címe. „Csillagok-csillagok, vezessetek engem, egy csillag él mélyen a szívemben”..

Összességében a lemez a maga gyönyörû gitárszólóival, a többi hangszer finomságaival, s egyszerre nyomatékos megszólalásaival, a szövegek mély üzeneteivel, kijelenthetõ, hogy a TransylMania legérettebb lemeze. Természetesen nem lekicsinyítve elõzõ lemezeket, mert mindegyik mestermû, de az új lemezen érzõdik az, hogy a zenészek is érettek lettek az idõ során egy ilyen lemez létrehozására.
Meghallgatás elõtt nem kell mindenáron sokat beleképzelni ebbe a lemezbe, nem kell nagy elvárásokkal leülni hozzá, s nem kell a régiekhez mérni sem. Hiszen a mai világban a legtöbb ember észrevételem szerint a nagy-nagy zenei áradatban csodákat vár (az áradatból következõleg vagy talál egy kedvencet a sok zenekar között ,s csak azt hallgatja, vagy elsiklik minden zene felett….ráadásul ebben a mûfajban nincs is sok zenekar, pláne nem Erdélybõl, s mûfajon belül is egyedi a TransylMania, tehát nem kéne, s nem is lehet más zenekarokkal összehasonlítani Hál’Isten), s jó értelemben az átlagember úgy nyit ma már új zenék felé-ha egyáltalán nyit-, hogy: vagy „el akar ájulni” egy új lemeztõl-ami persze esetek nagy részében nem sikerül-, vagy tudomásul sem veszi, s véletlen sem a kettõ között ad teret a zene útjának.
Pedig nem szabad zenében csodákat várni, mert ahogy a világ sem, úgy a zene sem csak fekete és csak fehér. Hanem valahol a kettõ között színesedik.
Egyszerûen az új TransylMania lemez esetében is csak hagyjuk, hogy szóljon a zene, adjunk neki esélyt, s semmi többet ne akarjunk,s ne tegyünk. Meg fog minket találni, ha nyitottak vagyunk, s ha megtalál, lélekre hatva gyógyít. Érdemes kipróbálni!

írta: Szombathelyi Tamás (Sztamassz) , 2014 december 18
Pontszám: 10/10

ui: Magyarországi és erdélyi beszerezhetõségrõl info hamarosan a honlapon: http://www.transylmania.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.