Körmend Járásszékhelyű város ITS előzetes tájékoztatás

droszler | 2015. január 16 11:34:53 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tisztelt Partner!

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökrõl, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekrõl szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban TR Rendelet) 37. §-nak megfelelõen ezennel tájékoztatom, hogy Körmend megindítja a város 2014 – 2020 idõszakra vonatkozó integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: ITS) készítését.

A településfejlesztési dokumentumok a település egészére készülnek kidolgozásra. Körmend Önkormányzata az egyeztetési folyamatot a TR Rendelet 31 és 37. § (1) szerinti eljárásban kívánja lefolytatni. Az önkormányzat az eljárás megindítása elõtt a 24/2013 (III.27.) határozatában döntött a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggõ partnerségi egyeztetési Szabályzatáról, melyeket jelen eljárásban is alkalmazni kíván.

Az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló 1997. évi LXXVIII. törvénnyel (továbbiakban Étv.) összhangban a településfejlesztési dokumentumok célja a lakosság életminõségének és a település versenyképességének javítása érdekében a fenntartható fejlõdést szolgáló településszerkezet és a jó minõségû környezet kialakítása, a közérdek érvényesítése az országos, a térségi, a települési és a jogos magánérdekek összhangjának biztosításával, a természeti, táji és építészeti értékek gyarapítása és védelme, valamint az erõforrások kíméletes és környezetbarát hasznosításának elõsegítése.
Az integrált településfejlesztési stratégia a rendelkezésre álló és bevonható források ismeretében meghatározza a településfejlesztési koncepcióban meghatározott célok megvalósítását egyidejûleg szolgáló beavatkozásokat, programokat, továbbá a megvalósítás eszközeit és nyomon követését.
Az ITS célja, hogy a város számára megfogalmazza az Európai Unió 2014 utáni kohéziós politikájának céljaihoz és beavatkozási logikájához illeszkedõ, valamint az arra alapozott országos és megyei területfejlesztési és területrendezési terveknek és a város településfejlesztési koncepciójának megfelelõ középtávú céljait és feladatait. Az Európa 2020, az Unió 2020-ig érvényes átfogó stratégiájának végrehajtásában kiemelt szerepet kap az európai városok fejlesztése, a stratégia Európa intelligens („smart” – kutatásfejlesztés), fenntartható („sustainable” – klímabarát településfejlesztés és fenntartható energiagazdálkodás) és befogadó („inclusive” – foglalkoztatás, oktatás, küzdelem a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen) növekedésének céljaira összpontosít.
Ezen makropolitikai környezet, valamint a város társadalmi, gazdasági, illetve környezeti helyzetében bekövetkezett változások miatt indokolt és szükséges a korábbi ITS felülvizsgálata, értékelése, és az új településfejlesztési szándékok rögzítése.

Az ITS célja továbbá, hogy a stratégiai tervezés eszközeivel segítse elõ az elkövetkezõ 6-8 év városfejlesztési tevékenységeinek eredményességét. A stratégia akkor válik eredményessé, ha hozzájárul ahhoz, hogy a település a lehetõ leghatékonyabban használja ki fejlõdési potenciálját a 2014 – 20 idõszakban, a stratégiába javasolt fejlesztések jelentõs része megvalósul a hét éves idõszakban, valamint a városban folyó fejlesztési tevékenységek – függetlenül azok finanszírozóitól, illetve tulajdonosaitól – egymással térben és idõben összehangoltan valósulnak meg, erõsítve ezzel az egyes beavatkozások kumulatív hatását. Célunk, hogy a folyamat a város és térség különbözõ szereplõi közti kommunikáció eszközévé váljon, s így széles körû támogatást élvezzen a város társadalmi és gazdasági szereplõinek körében. Az önkormányzat olyan célokat kíván megfogalmazni, amelyek lehetõvé teszik saját, korlátozott erõforrásai mellett egyrészt az EU Strukturális és Beruházási (ESB) forrásainak (a nemzeti operatív programokon keresztül elérhetõ támogatásoknak), másrészt a magánszektor fejlesztési erejének bevonását. Az integrált településfejlesztési stratégia kiterjed Körmenddel szorosan összetartozó, funkcionálisan együttmûködõ vonzáskörzetére, annak fejlesztési szükségletei – munkaerõ-piaci, közlekedési, kereskedelmi, idegenforgalmi, kulturális vagy közszolgáltatási, stb. – feltárására, illetve kielégítésére is.

A stratégia a koncepcióval összhangban, a településszerkezeti terv figyelembevételével kerül kidolgozásra. Az ITS figyelembe veszi az önkormányzat ágazati stratégiai dokumentumait, és azokat integrálja. A jelenleg hatályos dokumentumok az önkormányzat honlapján érhetõk el.

Kérem, hogy válaszában nyilatkozzon, hogy az eljárás további szakaszaiban részt kíván-e venni.
Kérem, hogy véleményét
2015. február 9-ig

levélben (a partnerségi határozat szerint): Körmendi Közös Önkormányzati Hivatal, Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda vezetõjének:

cím: 9900 – Körmend, Szabadság tér 7., II. emelet
telefon: 94/592-922
fax: 94/410-623
e-mail: varosfejlesztes@kormend.hu

Körmend, 2015. január 16.

Üdvözlettel,



Bebes István s.k.
polgármester


A tájékoztató letöltheti >>>itt


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.