Jazz Art 2003 Szombathely

droszler | 2003. szeptember 17 23:03:27 | kultúra |
Szombathelyi és Vas megyei lemezgyűjtők anyagából nyílik audiovizuális jazzlemez-borító kiállítás a Szombathelyi Képtárban szeptember 19-én 17-órakor.

A Jazz Art egyben World Premier is, mivel a világon eddig még sehol sem rendeztek a szombathelyihez hasonló audiovizuális képzőművészeti tárlatot. A kiállítás szervezői kép és hang kombinációjával szemléltetik a különböző művészeti ágak összefonódását a bemutatótermekben.
Közismert, hogy a különböző művészeti ágaknak közös gyökereik vannak, és bár külön-külön is futják a maguk önálló pályájukat, időnként találkoznak, ezáltal összművészeti produkciót hoznak létre. Ezek közül is legismertebb talán az orosz zeneszerző Muszorgszkij, Egy kiállítás képei című mûve. A hanglemezek arculata - a sokszorosító eljárások és a különféle technikai problémák leküzdése után - az ötvenes években indult robbanásszerû fejlődésnek. Ezt követõen a különböző művészeti ágak találkozása már sorszerű volt. A jazz mûfajában megjelent a free irányzat, a képzőművészetben pedig az absztrakt expresszionizmus, ezáltal újabb és újabb ötletek jelentek meg a lemezborítókon.

A zenészek számára mindig is fontos volt, hogy milyen köntösben jelenik meg lemezük. Számos jazz-zenész - mivel maguk is művelték a festészetet -, lemezük borítóját is saját maguk tervezték, mint például Charlie Parker, Daniel Humair, Miles Davis, Charles Delanuay, aki a világhírű festőművész, Sonia Delanuey fia.

A lemezborítókat elsősorban vizuális szempontok alapján mutatják be szervezők. Külön egységet képeznek a fotóst főszerephez juttató lemezborítók, míg egy másik csoportba a jól ismert képzőművészeti alkotásokat feldolgozó lemezborítókat láthatja a közönség. A tárlaton ötven művészeti értéket hordozó jazzlemez tekinthető meg. A legtöbb lemezborító a fotó és a grafika határterületeit, és ezek egymásban fonódását szemlélteti.

A kiállításon ritka lehetősége adódik a nézőnek: a tárlat minden egyes kiállított lemezéről fejhallgatón meghallgathatja a szervezők által kiválasztott felvételét és eldöntheti, hogy a kiállított lemezborító látványa, hangulata vajon valóban összhangban van-e a hallottakkal, esetleg a zene nyomán egy másik vizuális látványa, élménye jelenik meg.

A lemezborítók mellett Siklós Péter, fotóművész Jazz Fantáziák című fotókiállítását is megtekinthetik az érdeklődők. A kiállítás megnyitóján a Grencsó Kollektíva működik közre.

Néhány példa a falakon elhelyezett kínálatból: Mies Davis: The Musings of Miles, Joe Henderson: Page one, Pat Metheny: Work II, Joe Farell: Canned funk, John Coltrane: The other village vanugard tapes, Don Cherry: Complette Communion.

forrás: www.west.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.