A 2015-ös Balassi-kard plakátpályázat győztese Nagy Dániel

droszler | 2015. február 12 04:02:58 | kultúra |
Kihívás volt a Balassi-kard pályázata
Nagy Dániel a mai kor emberéhez akart szólni

Vonzott a kihívás – fogalmazott a 2015-ös Balassi-kard plakátpályázat gyõztese, Nagy Dániel. A 29 éves mûvész a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem grafika szakirányán diplomázott 2010-ben, jelenleg tervezõgrafikusként dolgozik egy reklámügynökségnél. Fõként arculattervezéssel és kiadványtervezéssel foglalkozik: https://www.behance.net/Daniel_Nagy
Fontos számára az, hogy változatos tervezõi munkát végezzen, így munka mellett szívesen vesz részt olyan grafikai pályázatokon, amelyek szellemisége a személyiségéhez és ismereteihez is hozzáad.

– Miért érezte fontosnak, hogy egy, a XVI. századra visszanyúló európai hagyományhoz plakáttal kapcsolódjon?
Szeretek plakátot készíteni, vonzott a kihívás, hogyan lehet a fesztivált olyan módon vizuálisan megfogalmazni, hogy az illeszkedjen a tartalomhoz és egyben a mai kor képi környezetéhez is. Ezzel együtt kíváncsi voltam arra is, hogy a pályázatra beküldött összes terv közül melyik javaslat vált ki tetszést a szervezõk részérõl, hiszen a végleges terv felvállalásával arcot ad a fesztiválnak a szervezés, tehát önmagát is definiálja egy bizonyos mértékig.

– A négy és fél évszázaddal ezelõtti irodalmi tartalom hogyan hozható képi kapcsolatba a mai ízlésvilággal?
Úgy gondolom, hogy nem feltétlenül kell formailag visszanyúlni. Hiszem, hogy a mai kor emberének a mai kor nyelvén érdemes közölni. Mindenképpen kerülni akartam a felidézõ, megelevenítõ képi megfogalmazást.

– Szerencsések vagyunk-e mi, magyarok, hogy egy középkori irodalmi nagyságunk is pezsgésbe hozhatja az európai életérzés ünnepét?
Azt gondolom, hogy egy sikeres fesztiválhoz nem elegendõ egy jól csengõ név. Ennél sokkal több szükséges ahhoz, hogy egy fesztivál szélesebb körben embereket mozgasson meg. Az persze szerencsésnek mondható, hogy van olyan középkori irodalmi nagyságunk, akinek a nevét viselheti a fesztivál.

– Fontos-e, hogy határon túli magyar közösségek – Kismartontól Székelyudvarhelyig, Londontól Isztambulig – bekapcsolódjanak a X. Bálint napi Balassi-fesztiválba?
Igen, mindenképpen fontosnak tartom, hogy globalizált világban a határon túl élõ magyaroknak is lehetõségük legyen a fesztiválba bekapcsolódni, mely által õrizni és megélni tudják a magyarságukat.

Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.